BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Június közepén jön a Richter-osztalék

Megszavazta a Richter tegnapi éves közgyűlése a 72 forintos osztalékot. Az igazgatóság azonban nem kapott felhatalmazást az alaptőke felemelésére, mivel az meglepetésre nem kapta meg a háromnegyedes többséget.

Június 15-től fizeti ki a Richter Gedeon Nyrt. az éves közgyűlése által tegnap megszavazott 72 forint osztalékot, azok lesznek rá jogosultak, akik június 6-án birtokolják a részvényeket. Ehhez a háromnapos tőzsdei elszámolás miatt valószínűleg legkésőbb június 1-jén lehet Richter-részvényt venni osztalékszelvénnyel. Bizonyosságot május 12-ig lehet szerezni, akkor teszi közzé a cég az osztalékfizetés rendjét.

A Richter tavalyi éve után közel 2,2-szer magasabb osztalékot fizet az egy évvel korábbinál, ennyivel nőtt ugyanis 61,4 milliárd forintra a magyar számviteli szabályok szerint számított adózott nyeresége. Ebből 13,4 milliárdot fordít a gyógyszercég osztalékfizetésre, összhangban politikájával, miszerint a pozitív eredménye huszonöt százalékát szétosztja részvényesei között. A többi eredménytartalékba kerül.

Meglepetésre az alapszabály módosítását célzó egyik igazgatósági javaslat nem kapta meg a háromnegyedes többséget. Eszerint az igazgatóság nem kapott felhatalmazást az alaptőke felemelésére. A saját részvények vásárlásához már egyszerű többség is elegendő volt. Eszerint az igazgatóság a 2017. évi közgyűlésig legfeljebb a 18,64 milliárd forintos jegyzett tőke tíz százalékáig terjedő mértékben a tőzsdén, illetve a tőzsdén kívüli forgalomban vehet Richter-papírokat, a vételár tőzsdei vásárlás esetén nem térhet el az aktuális jegyzéstől tíz százaléknál nagyobb mértékben. A saját részvényeket a Richter egyrészt stratégiai céljaira fordíthatja, különösen arra, hogy felvásárlási ügyletekben fizethessen velük, másrészt a munkavállalók és vezetők ösztönzéséhez biztosíthat fedezetet.

A cég kétféle részvényalapú juttatási programot működtet. Az 1996-ban elindított bónusz programban a Richter menedzserei és kulcsfontosságú alkalmazottai válhatnak jogosulttá a részvényjuttatásra. E célból a cég tavaly 750 295 saját részvényt vett. A munkavállalói programban a társaság 4356 dolgozójának összesen 350 694 részvényt adtak át, ezek 2018. január 1-jéig az UniCredit Banknál letétben lesznek, az juthat hozzá, aki akkor még a cég alkalmazottja.

A tulajdonosok három igazgatósági tag – Lantos Csaba, Gulácsi Gábor és Christopher W. Long – megbízatását a 2019. évi közgyűlésig meghosszabbították. Új tagként megválasztották Szivek Norbertet, a Richterben 25,25 százalékos tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.