BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés vállalatvezetőt biztosítanak

Elsősorban a kkv-k kötöttek vezető tisztségviselőikre vezetői felelősségbiztosítást azóta, hogy két évvel ezelőtt hatályba lépett az új polgári törvénykönyv (Ptk.) – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarország Szövetsége. Az új jogszabály szerint a cégek vezető tisztségviselői harmadik személynek okozott kár esetén a céggel egyetemlegesen felelnek, vagyis akár a magánvagyonuk is veszélybe kerülhet egy káresemény kapcsán, ez pörgette fel a vezetői felelősségbiztosítások (D&O) piacát.

A terület három piacvezető biztosítója (AIG, Allianz, Generali) együttesen a D&O-biztosítások mintegy 95 százalékát kezeli. A cégek tapasztalatai szerint korábban ezeket a biztosításokat főként nagyobb, elsősorban multinacionális cégek kötötték Magyarországon, az új Ptk. azonban nagy sajtónyilvánosságot kapott, ezért a kisebb vállalkozások is érdeklődni kezdtek a termék iránt. 2014-ben még mintegy 3300 ilyen szerződést kötöttek, ezek átlagdíja a kisebb, jellemzően 10-25 millió forintos limitek miatt 120-130 ezer forint körül alakult, de 2015-ben az új kötések száma már 1,5-2 ezer közé csökkent, és ez az érték tekinthető a következő években is egyfajta egyensúlyi szintnek. A 150-500 ezer forint közötti éves díjú, jellemzően 100-200 millió forintos limittel rendelkező szerződések átlagdíja mintegy 20-30 százalékkal csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.