BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kockázatos lehet a külföldi befektetés

A külföldi befektetési alapok zöme nem muzsikál most valami szépen. Azoknak, akik ebbe fektettek, kifejezetten jó hír lehet, ha az MNB tényleg gyengíteni akarja a forintot.

Idén eddig a forint erősödése miatt nem jártak túl jól azok, akik dolláros vagy eurós alapokba fektettek, és ezeknek hozamát itthon akarták elkölteni. De azok sem örülhettek az euró közel 2 százalékos, illetve a dollár 6 százalékos gyengülésének, akik eurós vagy dolláros eszközökbe fektető, de forintban denominált alapokba tették a pénzüket. Ez különösen akkor volt kellemetlen, ha az alapok olyan fix hozamú befektetési eszközöket vásároltak, mint egy pénzpiaci vagy kötvénypiaci eszköz, ezeknek eleve nem túl magas (vagy eurós esetén akár negatív) hozamát ugyanis a külföldi devizák forinthoz viszonyított gyengülése nemcsak hogy lenullázhatta, hanem egyenesen negatív tartományba is fordíthatta.

Eredeti devizában stabil hozamot produkáltak az eurós és dolláros pénzpiaci és kötvényalapok. A legrosszabban teljesítő alap is csak –0,26 százalékot hozott, míg a legjobban teljesítő alap, a feltörekvő piaci államkötvényekbe fektető BF Money Feltörekvő Piaci Devizakötvény 8,86 százalékot szedett fel magára. Forintra átszámolva viszont szinte az összes közülük negatív tartományban mozog év eleje óta. A legjobban teljesítő BF Money alap forintra átszámolva „csak” 4,52 százalékot emelkedett, míg láthatunk egészen komoly mínuszokat is, a legrosszabbul teljesítő két alap 3,91 százalékot esett eddig idén.

Ezt az úgynevezett devizaárfolyam-kockázatot az előnyünkre is fordíthatjuk, ha a forint gyengül, vagy az adott külföldi deviza erősödik. Előbbire jó esély van, mivel a Magyar Nemzeti Bank gazdaságélénkítési céljaival egybevágna a forint gyengítése, amely elősegítheti az export növekedését, valamint serkentheti az inflációt. A forint gyengülése a külföldi devizában denominált alapok forintra átváltott értékét is növelheti, ugyanígy a külföldi devizájú eszközöket vásárló, de forintban denominált alapunk árfolyamát is acélozza. Így az eszközök árfolyamának változása mellett a deviza árfolyamán is tudunk keresni, persze az együttállásra semmilyen garancia nincs.
Persze létezik megoldás arra, ha a külföldi eszközök hozamából szeretnénk részesülni anélkül, hogy a devizaárfolyamok alakulása miatt kelljen aggódnunk. Léteznek ugyanis olyan befektetési alapok, amelyek például származtatott ügyletekkel, derivatívákkal fedezik az alapok devizakockázatát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.