BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendületben a takarékok

Komoly növekedést várnak idén a takarékok. A lakossági és a vállalati hitelezés is fokozódhat, a befektetési szolgáltatások népszerűsége pedig tovább nőhet.

Sikeresen zárták a tavalyi évet a takarékszövetkezetek – mondta Szabó Levente, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank vezérigazgatója. Az integráció méltó versenytársává vált a bankoknak. A szövetségnek 87 takarék a tagja, a fiókok száma 1500, az ATM-eké 1000 körül van, és 1,1 millió ügyfelet szolgálnak ki. Az integráció számára a tavalyi volt az első közösen tervezett üzleti év. Mára sikerült megújítani a befektetési szolgáltatásokat, az ügyfelek több mint 1100 fiókban nyithatnak értékpapírszámlát: a tavaly 40 ezer új nyitással megháromszorozódott a lakossági értékpapírszámlák száma. Szabó Levente azt várja, idén is folytatódik ez a tendencia, és néhány éven belül 200-300 ezer értékpapírszámlát kezelhet az integráció. A lakossági befektetők elsősorban állampapírokat és befektetési alapokat vásároltak, utóbbiak közül a Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék Ingatlan Alapja volt a kedvencük, amiből a takarékok 55 milliárd forintnyit értékesítettek. A betétek az alacsony kamatok miatt egyre kevésbé népszerűek, de a befektetési termékeknek köszönhetően a szövetkezeti hitelintézeteknél lévő megtakarítások állománya 80 milliárd forinttal nőtt tavaly.

A vállalati hitelezésben is jól állnak a takarékok. Bár a piacon ezek volumene visszaesett tavaly, a szövetkezeti hitelintézeteknél nem volt csökkenés, mivel az új folyósítások mennyisége nagyot nőtt. Ez idén is folytatódik, mert a takarékok aktivitása nő, és a kedvező makrofolyamatok is segítik a vállalati hitelezést. A nagyvállalati piacra is be tudtak lépni a konszolidált tőkeháttérnek köszönhetően – tette hozzá a vezérigazgató. A lakásépítési projektekben is komoly lehetőség van – magyarázta Morvai Zsolt, a Takarékbank vállalati és intézményi ügyféligazgatója. Az integráció tagjainál folyamatban lévő értékesítési lakáscélú ügyletek száma január óta megháromszorozódott, már több mint 7 ezer új lakás építésével kapcsolatos ügylet zajlik.

Pörög a lakossági hitelezés is. Tavaly a devizahitelek forintosítása 15 milliárd forintnyi kiváltott hitelt hozott a takarékoknak, ez azt jelenti, hogy minden harmadik kiváltott hitelt hozzájuk vittek az ügyfelek. Új lakáshitelekből az első három hónapban háromszor annyit folyósítottak, mint egy évvel korábban. Az értékesítést egyelőre a CSOK-tól (családok otthonteremtési kedvezménye) független hitelezés húzza. A CSOK iránt azonban gyorsan nő a kereslet. Az idén már 1400 kérelmet fogadtak be a takarékok, ezek 30 százaléka mellé kértek lakáshitelt az ügyfelek. Az ügyfelek körülbelül kétharmada használt lakás vásárlásához kéri a támogatást, 5 százalékuk bővítésre, 30 százalékuk új lakásra veszi igénybe. A 10 + 10 milliós kedvezményes hitellel kombinált CSOK-ot az igénylők tizede kérte, az első folyósítások már megtörténtek.

A lakáshitelek mellett a fogyasztási hitelek piacán is megkezdődött az élénkülés, emellett a számlatermékek is sikeresek a takarékoknál: tavaly a lakossági ügyfelek 66 ezer, a céges kliensek 15 ezer új számlát nyitottak náluk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.