BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Optimisták a német befektetők

Alapvetően külföldi hírek határozták meg a németországi befektetők, illetve piaci elemzők hangulatát áprilisban a német ZEW gazdaságkutató központ szerint. A következő hat hónapra szóló várakozásokat tükröző ZEW-index 11,2 pontra emelkedett a márciusi 4,3-ről, a Bloomberg és a Reuters elemzői konszenzusa egyaránt 8 pont volt. Ez idén eddig a legmagasabb érték, még úgy is, hogy a jelenlegi helyzet megítélését tükröző részindex 3 ponttal 47,7 pontra csökkent. A megkérdezettek véleményét két tényező befolyásolta igazán – fejtette ki közleményében Sascha Heffen, a kutatóintézet illetékes vezetője –, ezek közül a Kínából érkező meglepően pozitív gazdasági hírek érezhetően javították a hangulatot. A másik oldalról a feltörekvő piacok és Kína továbbra is gyér növekedése még mindig terhet jelent az exportra termelő német iparnak – emelte ki Heffen, hozzátéve: ezen túlmenően szemlátomást negatív hatással vannak a befektetőkre az unióban maradásról szóló brit népszavazás kimenetelével kapcsolatos aggályok is.

A vállalatok hangulata stabilizálódott – értékelte a ZEW-index állását a Reutersnek az HSBC Trinkhaus elemzője –, mint ahogy a nemzetközi környezet is stabilizálódik, még ha a világgazdaság nem mutat is nagy erőt. A vezető német gazdaságkutató intézetek a múlt héten módosították lefelé közös prognózisukat, eszerint idén csak 1,6 százalékos GDP-növekedés várható a korábban jelzett 1,8 százalék helyett – és a tavalyi, négy éve a leggyorsabb ütemet jelentő 1,7 százalék után –, jövőre pedig 1,5 százalékra lassul a tempó. A német kormány a tervek szerint ma adja ki idei gazdasági prognózisát, a Bundesbank hétfőn közzétett havi jelentése szerint a folyó negyedévben lassulhatott a növekedés az első három hónap váratlanul erőteljes tempója után.

Már érezni az EKB-hatást

Nagyot javult a hat hónapra előre szóló kilátásokkal kapcsolatos hangulat az eurózónában is, a ZEW ezt mutató indexe a márciusi 10,6 pontról 21,5 pontra emelkedett. Elemzők szerint ebben már része lehet annak is, hogy az Európai Központi Bank (EKB) márciusban jelentősen kibővítette mennyiségi lazítási programját, emellett új hitelezésösztönző akciók indítását is bejelentette. Az EKB kormányzótanácsa holnap ülésezik, a szakértők most nem várnak újabb lépéseket, de Mario Draghi EKB-elnök sajtótájékoztatóján jelzéseket adhat a továbbiakat illetően.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.