BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötödével eshetett az európai cégek profitja

Az amerikai gyorsjelentési szezon már javában zajlik, de közben egyre több európai cég is közli első negyedéves európai számait. A kontinensen a jelek szerint több tényező is rontja a vállalatok kilátásait.

A múlt héten az Alcoa beszámolójával elkezdődött a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon, az euró­pai vállalatok is sorban teszik közzé első negyedéves számaikat. Az első gyorsjelentések alapján a globális gazdasági növekedés lassulása általánosságban tartja nyomás alatt a bevételeket, több szektorban pedig az alacsony nyersanyagárak miatt csökkennek a bevételek és ezzel együtt a vállalati profitok is. Ráadásul mostanra az euró gyengülése is kifulladt, az elmúlt hónapokban már jellemzően erősödött az európai fizetőeszköz a fontosabb devizákkal szemben, így ez sem segíti a profitbővülést.

A várakozások szerint egyébként 8,5 százalékkal csökkenhet az európai vállalatok árbevétele, a visszaesést egyértelműen a nyersanyagkapcsolt cégek és a pénzügyi szektor vállalatai okozzák, ezek nélkül több mint 2 százalék lenne a bevételek növekedése. Az energiacégeknél 35, a pénzügyi vállalatoknál 6 százalék lehet az árbevétel csökkenése, eközben az egészségügyi vállalatoknál 4, a technológiai cégeknél pedig 16 százalékos lehet a bővülés.

A vállalati profitok viszont várhatóan nagyot esnek. Január vége óta az elemzői profitvárakozások 12 százalékkal csökkentek az euró­pai vállalatokra, amit elsősorban az okozott, hogy az elemzők egyre pesszimistábbak az energetikai cégek és a pénzügyi vállalatok adózott eredményének alakulásával kapcsolatban. De a várakozások visszavágása szinte minden szektort érint: az energiacégeknél 37, a pénzügyi vállalatoknál 14 százalékos volt a csökkenés a várt adózott eredményben, és a távközlési cégeknél is 14 százalékos volt a várakozások visszavágása, és még a közműcégeknél és a nagy iparvállalatoknál is visszavágták becsléseiket az elemzők. Ha beigazolódnak a várakozások, akkor az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékkal eshet az európai vállalatok profitja, a legnagyobb visszaesés az energetikai és a pénzügyi cégeknél várható, de más szektorokban is átlagosan 9 százalék lehet a profit csökkenése.

És hogy mit hozhat 2016 egésze? A jelenlegi várakozások alapján negyedévről negyedévre javul majd az európai vállalatok eredményessége. A nyersanyagárak stabilizálódása és az euró gyengülése miatt az európai cégek profitja az első negyedéves nagy visszaesés ellenére nagyjából a tavalyinak megfelelő szinten alakulhat, persze a szektorok között itt is nagy lesz a szórás, a pénzügyi szektor cégeinél és a nyersanyagkapcsolt vállalatoknál nagyobb lesz a visszaesés, míg a közműcégek vagy a tartós fogyasztási cikkek gyártóinak adózott eredménye még emelkedhet is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.