BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bíznak a magyar részvényekben

Számos külföldi alapkezelő tart magyar részvényeket. Az alulértékelt papírokat kereső és a komoly elemzések alapján egyedi részvényeket vásárló cégek is megtalálják a magyar piacot.

Két és fél év után a hazai részvények ismét több mint kétharmada van külföldi befektetőknél. A jegybank adatai szerint ugyan az idén a külföldi intézmények inkább nettó eladók voltak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), tavaly viszont több mint 175 milliárd forintnyi friss pénzt hoztak a pesti börzére. Ezt nem is bánták meg: 2015 elejétől az idei első negyedév végéig 1327 milliárd forintot kerestek itt.

A nagypapírok külföldi tulajdonosai közül többen persze stratégiai befektetők, a Magyar Telekomban például csaknem 60 százalékos tulajdonos a Deutsche Telekom. Az OTP legismertebb külföldi befektetői között ott van a Rahimkulov család és a stratégiai partnernek számító Groupama-csoport. A Molnál ilyen befektető a cseh CEZ és az OmanOil, emellett nagy külföldi pénzügyi cégek is vannak a tulajdonosai között. Opciós szerződések keretében gyakorlatilag saját részvényeket helyez el egyebek között az ING-nél és az UniCreditnél, ezek az ügyletek egy ellenséges felvásárlás megakadályozását célozzák. Azoknak a külföldieknek, amelyek valóban szeretnének befektetni a Molba, csak kisebb pakettek jutnak, de így is több nemzetközi cég tart Mol-papírokat, például a BlackRock, a Vanguard, a Credit Suisse és az osztrák Raiffeisen vagyonkezelői. Kisebb magáncégek is hisznek a Molban, a feltörekvő piaci részvényekben utazó Somerset Capital Management nemrég vásárolt több mint 255 ezret a papírjaiból.

A Richter második legnagyobb részvényese viszont már valóban egy alapkezelő, az Aberdeen, csaknem 10 százalékos pakettel. Az alapkezelő 20 százalék fölötti arányban is volt már tulajdonosa a gyógyszergyárnak, tavaly decemberben kerültek 10 százalék alá. Az Aberdeenről úgy tudni, az egyszerűbb struktúrájú, generikus készítményeket gyártó gyógyszercégeket kedveli, a Richter viszont kezd elmozdulni az innovatívabb gyógyszergyártás irányába. A Richtert a norvégok is kedvelik, a Skagen Funds alapkezelő is komolyabb részvénycsomagot halmozott fel, igaz, az ő részesedésük is csökkent a cégben a kezdetek óta. A helyzet azonban változhat, a legtöbb nemzetközi oldalon ugyanis kifejezetten vételre ajánlják a Richtert.
Az OTP-t is vásárolják befektetési céllal vagyonkezelők szerte a világon.

Egyebek között olyan vagyonkezelők alapjaiban találkozni a magyar bankpapírokkal, mint a BlackRock, a JP Morgan, a Crédit Agricole, a Swedbank, az UBS vagy a Nordes Bank. A Financial Times oldalán már vegyesebb a kép, ott inkább a papír tartását javasolják az elemzők.

A Magyar Telekom részvényeit is több tucat nemzetközi alapkezelő vásárolja. A Brandes Investment Partners az egyik olyan cég, amelyik több befektetési alapjában is tartja a magyar távközlési cég papírjait. Ők honlapjuk szerint alulértékelt részvényeket keresnek. Az Eaton Vance-nak is a Magyar Telekom az egyik kedvence, bár portfóliójelentései szerint a többi nagyobb magyar részvényből is tartanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.