BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenhet még a bankadó

Ha kismértékben is, de 2017-től tovább csökkenhet a bankok különadója. Az ennek megágyazó Erste-ügyletre is végre pont kerülhet.

A bankok különadóalapjában az 50 milliárd forint feletti rész felső kulcsa az idei 0,24 százalék helyett 2017-ben 0,21 százalék lehet – derül ki a kormány által kedd este közzétett javaslatcsomagból. Eszerint az adó alapja a 2009-essel szemben az adóévet kettővel megelőző év végi módosított mérlegfőösszege lenne, egyúttal megszűnne a hitelintézeti járadék. Mindezek hatására a bankok különterhei az idei 85,5 milliárd forintról (79,2 milliárdnyi különadó + 6,3 milliárdnyi járadék) 66,5 milliárdra mérséklődhetnek, feltéve, hogy a csaknem kétharmados kormánypárti többségű parlament áldását adja rá.

A legjobban az MKB, a CIB és az Erste különadója csökkenhet 2017-ben a Portfolio.hu szerint. Az ő mérlegfőösszegük zsugorodott ugyanis a legnagyobb arányban 2009–2014 között, s azok a jövő évi adó vetítési alapjának számító 2015-ös évben sem igen lódulhattak meg – igaz, bizonyosságot csak a magyar számviteli szabályok szerinti beszámolók közzétételét követően lehet szerezni. Ez utóbbival az UniCredit már szolgált. Eszerint a mérlegfőösszege tavaly nagyot nőtt, emiatt az adóterhei növekedhetnek. A hitelintézeti járadék eltörlése a hitelállományukon állami kamattámogatást élvező bankok számára kedvező, ám ennek pontos bankonkénti mértéke még nem ismert.

A bankadócsökkentést még a tervezett változás egyik nyertese, az osztrák Erste-csoport küzdötte ki 2015 februárjában. Ezt szabta annak feltételéül, hogy magyarországi leánybankjában 15 százalékos részesedést vásárolhasson a kormány. Mely így próbált közelebb kerülni az Orbán Viktor által megjelölt cél teljesítéséhez, miszerint a hazai bankrendszer legalább 50 százalékban nemzeti tulajdonú legyen.

Azóta húzódik az ügylet nyélbe ütése, noha azt az Erste azzal kívánta megerősíteni, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak is felajánlott 15 százalékot. Ám a kormány visszakozni látszott a bankadócsökkentéstől, miközben a Quaestor-ügyfelek diszkriminatív kártalanítását sem Bécsben, sem Londonban nem nézték jó szemmel. Mire aztán adófronton beindult a gépezet, a kormány megvette az MKB-t és a Budapest Bankot, így az 50 százalékos célhoz sem volt már égető szükség az Erste-pakettre.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.