BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős negyedév a lízingpiacon

Stabil teljesítménnyel zárta az idei első negyedévet a magyar lízingpiac. A finanszírozott összeg 111 milliárd forintot tett ki, ami közel

6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A lízingcégek különösen elégedettek lehetnek, hiszen a bázisév is nagyon erős volt, 2015 első három hónapjában 20 százalékot bővült a piac. Az idei első negyedévben is fontos szerepet játszott a jegybanki hitelprogram, 23 milliárd forintot ennek köszönhetően helyeztek ki. Ez az összeg a teljes piac közel negyedét jelentette.

Az első negyedévben az egy szerződésre jutó finanszírozott összeg átlagosan 6,32 millió forint volt, ami 7,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A különböző lízingpiaci szegmenseket tekintve a személygépkocsik, kisteherautók és motorkerékpárok esetében a finanszírozott összeg 28 százalékkal 38 milliárd forintra emelkedett. A flottapiacon a teljes finanszírozott összeg 20 milliárd forintról 17 milliárd forintra csökkent, ez a szerződések számának visszaesésével magyarázható. Az egy szerződésre jutó átlagos finanszírozott összeg azonban a flottapiacon is nőtt, 22 százalékkal 6,7 millió forintra emelkedett. A lízingpiaci szereplők számára szintén kulcspiacnak számító buszok és tehergépkocsik esetében a finanszírozott összeg 3 százalékkal 33 milliárd forintra emelkedett a múlt év első negyedéhez képest.

A termelőeszközök esetében a finanszírozott összeg 57 milliárd forintot tett ki, ez megegyezik az egy évvel korábbival. Az agrárfinanszírozásnál az egy szerződésre jutó finanszírozott összeg 17,4 millió forintra nőtt, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbi adatnak. A teljes finanszírozott összeg viszont 9,5 milliárd forintról 9 milliárd forintra csökkent, a szerződések száma pedig megfeleződött, 1191-ről 516-ra mérséklődött az agrárlízingpiacon.

A lízingtársaságok számára az elmúlt időszakban meghatározó fontosságú volt a jármű-finanszírozás, és ez így lesz a jövőben is, de a piaci szereplők arra számítanak, hogy egyre nagyobb lesz az igény a kis- és középvállalkozások részéről az eszközfinanszírozásra is az uniós pályázatok elindulása után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.