BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magához tért a brókerszakma

A kiugró tőzsdei forgalomnak hála a befektetési vállalkozások összesített mérlegfőösszege az idei első negyedévben először haladta meg a brókercsődök előtti értéket.

Végképp magához tért a Buda-Cash, a Hungária és a Quaestor tavaly tavaszi bedőlése okozta sokkból a hazai befektetési szolgáltatói szektor. Összesített mérlegfőösszegük első negyedéves 217 milliárd forintos értéke először lett magasabb a 2014-es év véginél – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból. Ez azért figyelemre méltó, mert a három brókercég, valamint a tevékenységi engedélyétől az MNB által az elmúlt év végén ugyancsak megfosztott Hungarograin Tőzsdeügynöki Szolgáltató Zrt. együttes mérlegfőösszege 2014 végén közel az egynegyedét tette ki az akkor 24 céget számláló szektorénak.

Az idei első negyedév végén 21 társaság rendelkezett befektetési szolgáltatási engedéllyel. A négy eltávozott brókercégen túl további három, az Európa Brókerház Befektetési Szolgáltató Zrt., az Innovative Securities Europe Zrt. és a Merlito Értékpapír Zrt. veszítette el a 2014 végén még meglévő licencét. Ugyanakkor négy új szereplő érkezett a piacra: az Admiral Markets UK Ltd., a KBC Securities és az MFC Mikulik Finance Consulting GmbH magyarországi fióktelepei, valamint a Concorde Alapkezelő által létrehozott Alapforgalmazó Zrt.

Immár velük együtt tettek szert a brókercégek az első negyedévben 4,5 milliárdos eredményre a befektetési szolgáltatásokból, ez valamivel magasabb az előző év azonos időszakáénál. A 60 százalékban forintban, 40 százalékban devizában denominált eszközeik közel 70 százaléka, 151 milliárd volt készpénzben, nyolc százaléka pedig értékpapírban. Összforrásaik közel kilenctizedét tették ki a rövid lejáratú kötelezettségeik, és március végén több mint 6 milliárddal kevesebb – 19,4 milliárdnyi – saját tőkével rendelkeztek, mint 2014 végén. Eközben a tőkemegfelelési mutatójuk közel 1 százalékponttal, 18,37 százalékra csökkent, ami a törvényi előírásoknál magasabb szint ugyan, ám 2015 végén még 23,07 százalék volt.

Nagy szerepe volt a BÉT erős forgalmának

A befektetési vállalkozások mérlegfőösszegének első negyedévi bővülésében jelentős szerepet játszott, hogy a Budapesti Értéktőzsde az előző évhez képest az idén magasabb forgalmat produkál. Az átlagvolumen mindhárom hónapban meghaladta a 9 milliárd forintot. A tőzsdei kereskedési engedéllyel rendelkező 22 társaság közül a legnagyobb, 354 milliárdos első negyedévi adásvétel a Concorde Értékpapír Zrt. nevéhez fűződik, ez adta az összforgalom több mint egynegyedét. A cseh Wood Company 233 milliárdos, az Erste Befektetési Zrt. 218 milliárd forintos értékben kereskedett az azonnali piacon az első negyedévben.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.