BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekül a tőke a hedge fundokból

Tavaly év végén 3200 milliárd dollárra rúgott a hedge fundokban kezelt vagyon világszerte, mostanra 2900 milliárd alá esett az állomány.

Bár a tavalyi első félév pozitív számait gyorsan eltörölte a második félév turbulens piaci időszaka, a hedge fundok kezelt vagyona tavaly így is megközelítette a 3200 milliárd dollárt. A gyengélkedéstől azonban idén sem tudott talpra állni a piac, a magas költségek és a gyenge teljesítmény miatt a befektetők folyamatosan vonják ki a pénzüket ezekből a befektetésekből, a globális kezelt vagyon a HFR adatai szerint 2900 milliárd dollár alá esett.
A Preqin elemzése szerint a világ hedge fundjainak majdnem kétharmada (60 százalékuk) Észak-Amerikában van, Európában 19 százalék, az ázsiai csendes-óceáni térségben pedig 17 százalékos arányban képviseltetik magukat. Az európai alapok közül legtöbbnek (53 százaléknak) az Egyesült Királyságban van a székhelye.

A tavalyi kezelt vagyon 178 milliárddal volt több, mint 2014-ben. Csak Észak-Amerikában éves alapon 116 milliárddal nőtt az állomány, meghaladva a 2300 milliárd dollárt. Százalékos arányban így sem az amerikai, hanem az európai vagyonállomány nőtt a legnagyobb mértékben, itt 12 százalékos emelkedéssel 685 milliárd dollárra ugrott a kezelt állomány.

Összesen nettó 71,5 milliárd dollárnyi friss tőke áramlott be tavaly novemberig a hedge fund-piacra, aminek nagy részét az év első felében vittek oda a befektetők. A beáramló nettó tőke több mint fele a részvénystratégiákkal dolgozó hedge fundoknak köszönhető, igaz, az év második felében a volatilis piaci környezet miatt inkább kerülték ezt a stratégiát. Érdekes módon a futures üzletekben mozgó hedge fundok (CTA) is népszerűek voltak, függetlenül attól, hogy a futures piac tavaly egész évben meglehetősen hektikus teljesítményt nyújtott. Régiós bontásban az észak-amerikai hedge fundokat keresték a leginkább, ide 79,6 milliárdot fektettek, míg az európai alapokba 31,7 milliárdnyi friss tőke érkezett.

Tavaly év végén a megkérdezett portfóliómenedzserek még optimistán nyilatkoztak 2016-ról, 72 százalékuk akkor úgy gondolta, hogy a kezelt vagyon nőni fog idén, és sokan voltak azok is, akik új alapok elindításán gondolkodtak. A HFR adatai szerint azonban a volatilis piacok miatt a befektetők kockázattűrő képessége tovább csökkent, az első negyedév végére a globálisan kezelt állomány 2860 milliárd dollárra esett, 2009 második negyedéve óta most először mértek ilyen mértékű tőkekiáramlást a hedge fundoknál. A tőkekiáramlások főként az iparág legnagyobb alapjait érintették, az 5 milliárd dollár feletti vagyont kezelő alapokból 10,7 milliárdot vontak ki a befektetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.