BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi lesz a forinttal 315 felett?

A kormány és a jegybank politikájában látható fordulat miatt a forint esésére számítanak a közgazdászok.

Az utóbbi hónapokban már-már úgy nézett ki, hogy nem tud kimozdulni a 310–315-ös sávból a forint az euróval szemben. Aztán amikor már senki sem gondolta volna, akkor sikerült felfelé kitörnie az árfolyamnak, a héten átmenetileg 316 felett is járt a jegyzés.

Egy hét alatt 0,7 százalékkal gyengült a forint az euróval szemben, amivel még a régebb óta csak vergődő lengyel zloty teljesítményét is sikerült alulmúlnia. Korábban egyre elterjedtebb vélekedés volt a piacon, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyengíteni akarja a forintot, április végén azonban váratlanul óvatos lett a jegybank. Bár azt érdemes hozzátenni, hogy a fentiekkel párhuzamosan a kormány érdemi költségvetési lazításra szánta el magát.

A jegybanki nyilatkozatok ellenére a Citigroup elemzői szerdán kiadott elemzésükben is azt gondolták, hogy egyre erősödhet a devizapiaci intervenció esélye a forint piacán a következő hónapokban, hiszen az MNB a növekedés egyik fő motorjaként tekint a gyengébb forintra. Hasonlóan vélekedik Peter Attard Montalto, a Nomura régiós elemzője is, aki szerint a kormány és a jegybank politikájában bekövetkezett fordulatot úgy lehet a legegyszerűbben lekereskedni, ha a forint gyengülésére számítunk.

A közelmúltban a forint várható további gyengülésére figyelmeztettek a Bank of America-Merrill Lynch szakemberei is, akik szerint a lengyel zlotyval szemben érdemes a forint ellen fogadni, mivel a lengyel deviza esetében az van benne a pakliban, hogy a devizahiteles probléma megoldása után megnyugszik a hangulat, és inkább az erősödés felé mozdul a zloty. Hosszabb távon viszont az elemzők arra számítanak, hogy folytatódik a lefelé tartó trend a zloty-forint árfolyamban.

A technikai képen is nagy változások látszanak azt követően, hogy az euró-forint jegyzések elérték a korábban már többször tesztelt 307-es támaszt, erőteljes forintgyengülés kezdődött. Az euró erősödése egészen a 315-ös szintig tartott, ahol ismét magára talált a hazai fizetőeszközünk, és újból a 310-es szint alá tudott erősödni. Újabb lokális csúcsot viszont már nem tudott kialakítani, ami a gyengülés előjele volt. Erre nem is kellett sokat várni, az euró-forint jegyzések törték a középtávú gyengülő trendvonalat, az elmúlt napokban pedig a 315-ös szintet áttörve meghaladták a 316-os szintet is. A forint szempontjából fennálló gyengülő trendet erősíti az is, hogy a grafikonon megjelent egy nagy alsó kanócos gyertya, vagyis hiába próbált erősödni a hazai fizetőeszköz, ez csak addig tartott, amíg visszatesztelte a 313,50-es szintet. Abban az esetben, hogyha a 316-os ellenállás is áttörésére kerül, akkor az euró-forint jegyzések a 318-as szint fölé kerülhetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.