BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit hoz a május?

Óvakodnak a magyar részvényektől a profi befektetők, és összességében nem várnak nagy mozgásokat.

Hullámzó teljesítményt mutattak áprilisban a főbb nyugat-európai részvénypiacok. Míg a hónap első felében emelkedtek az indexek, addig az utóbbi hetekben inkább lefelé vették az irányt. A hangulaton az sem segített, hogy megkezdődött a negyedéves vállalati gyorsjelentési szezon, és több csalódást keltő gyorsjelentést is tartogatott. A BUX kis emelkedéssel zárta az áprilist, a hónap végén 1,6 százalékkal állt magasabban, mint egy hónappal korábban. A globális gazdasági növekedési kilátásokkal és a vállalatok növekedési lehetőségeivel kapcsolatos aggodalmak miatt megosztottabbá váltak a hazai alapkezelők a rövid távú részvénypiaci kilátásokat illetően.

A Portfolio friss portfóliókezelési felmérése alapján a megkérdezettek 8 százaléka vár jelentős, 5–15 százalék közötti emelkedést a BUX indexben májusban, míg egy hónappal ezelőtt még senki sem számított komolyabb emelkedésre. Akkor szinte mindenki (91 százalék) mérsékelt elmozdulást, stagnálás körüli teljesítményt várt az indextől, ami végül be is következett. Most a válaszadók 75 százaléka számít arra, hogy hasonló hónap következik, és a BUX május végén az április végi szint környékén mozoghat, plusz/mínusz 5 százalékos eltéréssel. Többen vannak viszont, akik szerint akár komolyabb, 5–15 százalék közötti esés is jöhet a magyar benchmarkban: míg a múlt hónapban mindössze a megkérdezettek 9 százaléka várt jelentősebb csökkenést, addig most 17 százalékuk.

A növekvő borúlátás a részvények saját benchmarkhoz képest mért súlyozásában is megmutatkozik, az eszközosztályt felülsúlyozók aránya már csak 9 százalék, szemben a két hónappal ezelőtti 33 százalékkal. Hasonlóan alacsony arányú felülsúlyozás 2015 szeptemberében volt csak megfigyelhető a hazai alapkezelőknél. Eközben a részvényeket alulsúlyozók aránya 27 százalékra ugrott, míg egy hónapja még csak 11 százalék volt, márciusban pedig mindössze 8 százalékuk súlyozta alul a magyar részvénypiacot.

A Telekom a kedvenc

A hazai részvények közül a Magyar Telekom az alapkezelők kedvence, immár ötödik hónapja sorozatban. Most öt alapkezelő is „top pickként” említette a magyar távközlési papírt. A távközlési részvények mellett szól, hogy az európai telekomcégek között továbbra is az olcsóbbak közé tartozik, miközben osztalékkilátásai nem rosszak: a tavalyi év után 15 forintot fizet, ami a következő években akár tovább is emelkedhet. Ez pedig a jelenlegi és feltehetően tartósan nulla közelében maradó magyar kockázatmentes hozamkörnyezetben vonzóvá teszi osztalékhozam alapon a papírokat. A legkevésbé kedvelt részvények listáját magasan a Mol vezeti hat szavazattal.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.