BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem nálunk lehet most nagy pénzt kaszálni

Az utóbbi években komoly pénzt lehetett keresni a magyar állampapírok hozamesésével is, ez a folyamat azonban a végéhez érkezett. A Morgan Stanley elemzőinek kimutatása szerint most Latin-Amerika volt a nyerő befektetés az év eddigi részében, ott 10 százalék feletti hozamot lehetett elérni.

Az év eddigi részében 4,3 százalékos hozamot lehetett elérni a kelet-közép-európai, közel-keleti és afrikai (CEEMEA) állampapírokkal, miközben a teljes feltörekvő piacon ennél magasabb, 6,2 százalékos volt az elérhető hozam – derül ki a Morgan Stanley friss elemzéséből. A mi régiónknál rosszabb befektetési terep csak Ázsia volt, ahol 3,8 százalékot lehetett keresni az év eleje óta. Kiemelkedett viszont a mezőnyből Latin-Amerika, ahol 10,7 százalék az eddigi hozam január eleje óta.

A Morgan Stanley országok szerinti bontást is közölt, mely szerint a magyar állampapírpiacon 2 százalék körüli hozamot lehetett realizálni eddig idén, az összes vizsgált feltörekvő piac közül ez a legalacsonyabb adat. A régióban a lengyel kötvénypiacon 3 százalék körüli hozamot lehetett elérni, Ukrajnában pedig akár 7 százalékos hozamot is felvehettek a szerencsés befektetők. Globálisan a legjobb befektetés Brazília volt az elmúlt hónapokban, a dél-amerikai ország kötvényein már 16 százalékot lehetett keresni, de az is jól döntött, aki a perui vagy a kolumbiai piacban bízott.

A kötvénypiacon továbbra is azokban az országokban lehet a legtöbb pénzt keresni, ahol van még tér a hozamok jelentős csökkenésére, nem meglepő, hogy Magyarország már nem tartozik ebbe a körbe. A magyar hozamok ugyanis jelentősen csökkentek az elmúlt években, szinte minden futamidő esetén történelmi mélypontjuk környékén vannak. Közben például a lengyel piacon a tavaly őszi parlamenti választások után átmenetileg megugrottak a hozamok az új kormány populista gazdaságpolitikájától való félelem miatt, így pedig az év elején volt tér ismét csökkenni.

A Morgan Stanley szakértői az állampapírok mellett a vállalati kötvények hozamát is vizsgálták, a feltörekvő piacok közül szinte mindenhol jobban lehetett keresni a céges papírokkal. A CEEMEA-régióban például az év eleje óta 6 százalék volt az elérhető hozam, de ezen a téren is Latin-Amerika volt a nyerő befektetés 11 százalékkal. A magyar piacon is jobban lehetett keresni a vállalati kötvényekkel, az amerikai befektetési bank szakértői szerint 4 százalék feletti hozamot is be lehetett zsebelni bő négy hónap alatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.