BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási lett a bankprofit

A hitelintézetek a válság óta nem látott nyereséget értek el az első negyedévben. A profit megközelíti a 200 milliárd forintot, a hitelállomány egyelőre nehezen bővül.

Csaknem 200 milliárd forintot kaszáltak adózás előtt a hazai bankok és takarékok az ügyfeleiken, az adózott eredményük pedig meghaladta a 191 milliárd forintot az idei első három hónapban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. Ez nemcsak azért kiugró, mert a profit több mint a háromszorosa az egy évvel korábbinak, de ez a negyedév historikusan is az egyik legnyereségesebbnek számít. Ilyen erős három hónapjuk a hitelintézeteknek utoljára 2008 harmadik negyedévében volt, közvetlenül a válság előtt, amikor a legjobban pörgött a devizaalapú ingatlanhitelezés. Azt követően a szektor – különösen a bankadó bevezetése óta – jóval gyengébb eredményeket produkált.

A bankok eredményét több tényező is növelte. A működési költségeik jóformán változatlanok maradtak, a bevételeik viszont nőttek. Az alacsony kamatkörnyezet dacára a kamateredmény 11 százalékkal, 213 milliárd forintra emelkedett. A kamatbevételek csökkentek ugyan, de a kamatráfordítások a bőségesen rendelkezésre álló olcsó források miatt még nagyobb mértékben estek vissza. A jutalékeredmény is nőtt valamelyest, és a leánycégek is több osztalékot fizettek, mint tavaly, emellett körülbelül 20 milliárd forintnyi céltartalékot is fel lehetett szabadítani.

A hatalmas nyereség a bankszektor tőkehelyzetét is erősítette. A hitelintézetek saját tőkéje három hónap alatt több mint 7,6 százalékkal, 3200 milliárd forint fölé emelkedett, a Tier 1. szerinti teljes tőkemegfelelési mutató 20 százalék fölé emelkedett. A szektor zsugorodása is megállt. A bankok mérlegfőösszege az év eleje óta tovább nőtt, meghaladta a 33,14 ezer milliárd forintot, ez csaknem ötéves csúcs. A hitelek nettó állománya is bővült az idén, a teljes volumen 6,3 százalékkal, ezen belül a vállalati portfóliók 2,2 százalékkal nőttek az első három hónapban. A bruttó vállalati hitelállomány lassan megközelíti a 6 ezer milliárd forintot, a nettó állomány 5400 milliárd forint fölött van.

A hitelintézetek az első negyedévben csaknem 760 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki a kkv-szektorban, igaz, ennek elég jelentős része folyószámlahitel volt, a beruházási hitelek volumene csupán 72 milliárd forintot tett ki. A teljes kkv-hitelállomány a bankok erőfeszítései ellenére tovább csökkent a tavalyi év vége óta, és már 3700 milliárd forint alatt van. Kedvező hír, hogy körülbelül 150 milliárd forintnyi projekthitel is eltűnt a szektorból, ennek egy része ugyanis nem teljesítő hitel volt.  A háztartási hitelek volumene is csökkent az év eleje óta, a bruttó állomány 5800 milliárd forint alá süllyedt, a nettó állomány 5 ezer milliárd forint körül van. Az év eleje óta egyedül a lakossági folyószámlahiteleknél volt némi növekedés.
KERET:
A fióktelepek is nyereségesek
A Magyarországon fióktelep formában működő tíz hitelintézet tulajdonosa is elégedett lehet. A pénzügyi intézmények az év első három hónapjában több mint 9 milliárd forintos nettó nyereséget értek el. 2015-ben a fióktelepek ágazati szinten még súlyosan veszteségesek voltak, az első negyedévben 21 milliárd, az év egészében 34,6 milliárd forintos deficitet halmoztak fel.
A fióktelepek mérlegfőösszege szintén nőtt az év eleje óta, a nettó hitelállományuk az egyharmadával nőtt, 1615 milliárd forintra. A vállalati és a lakossági hitelállomány viszont csökkent a fióktelepeknél, a bővülés főleg a bankközi piacon elhelyezett betéteknek volt köszönhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.