BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb bizalmi vagyonkezelő indul

Új bizalmi vagyonkezelő céget jegyzett be a bíróság. Az 1900 Trustee Kft.-t egy magánszemély, a budapesti illetőségű Danku-Szigecsán Eszter hozta létre április 1-jén 70 millió forintos jegyzett tőkével. Minimum ennyi szükséges ugyanis az új polgári törvénykönyv alapján ahhoz, hogy egy társaság bizalmi vagyonkezeléssel foglalkozhasson.

Eddig tizenegy ilyen társaság indult el, közülük azonban három – a Concorde, az FHT-First Hungarian Trust és a Zalai Általános – bizalmi vagyonkezelő alaptőkéje is kevesebb a törvényi minimumnál. Ez azt jelenti, hogy üzletszerűen nem végezhetik e tevékenységet. A Hungária Trust pedig április 8. óta felszámolás alatt áll, miután azt a tavaly márciusban bebukott Hungária Értékpapír Zrt. két tulajdonosa, Seres István és Kecskés Lászlóné hozta létre 2014 júniusában. A brókercég bukása után az alapítók vagyonát a rendőrség zár alá vette.

Pedig pont a Hungária Trust kapott elsőként engedélyt a Magyar Nemzeti Banktól bizalmi vagyonkezelési szerződések megkötésére. Igaz, utána is csak ketten, a Primus Trust és a Globeserv. Utóbbinak azonban már nem az alapító, Német Zoltán ügyvéd a tulajdonosa, miután a céget idén januárban eladta a miskolci bejegyzésű Vorient Pénzügyi Szolgáltató és Portfólió Kezelő Zrt.-nek. A Világgazdaságnak korábban adott indoklása szerint azért, mert nem kifizetődő e biznisz a jelenlegi feltételek mellett. Vagyis az, hogy a 70 milliós alaptőke mellett még a kezelt vagyon 20 százalékára rúgó (minimum 70 milliós, maximum 1,5 milliárdos) pénzügyi biztosítékot is fel kell mutatni. Márpedig Német bizonytalannak tartotta, hogy sikerül-e annyi vagyonos ügyfelet szereznie, amennyi a biztosítékot kitermeli.

E kétséget mások is osztják. Ennek tudható be, hogy üzletszerű helyett egyelőre csak a bizalmi vagyonkezelés eseti válfaja létezik Magyarországon, amikor jobbára egy családtag bízza a másikra vagyona igazgatását, amelyhez utóbbi szakértők segítségét is igénybe veheti. Ám ilyen vagyonkezelési szerződésből évente csak egyet lehet kötni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.