BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vezércserére készül az UniCredit

Kitelt az UniCredit vezérigazgatójának az ideje: a legnagyobb olasz bank igazgatósága ma rendkívüli ülésen választhatja ki, melyik fejvadász céget bízzák meg Federico Ghizzoni utódjának megkeresésével. Az olasz sajtóban megjelent hírek szerint a 2010 óta hivatalban levő Ghizzoni – akinek maradását februárban még egyhangúan támogatta az igazgatóság – maga fogja felajánlani a lemondását. Az olasz bankok év eleje óta sokat szenvedtek a gyenge tőkehelyzetükről, illetve a nem teljesítő hiteleikről szóló hírek miatt, és az Uni­Creditet ez jobban megviselte, mint a nagy rivális Intesa Sanpaolo bankot: előbbi árfolyama idén eddig

40 százalékot esett a milánói tőzsdén, az utóbbié 25 százalékot.

Ghizzoni pozíciója azután rendült meg, hogy az UniCredit első negyedéves jelentéséből kiderült: a Tier 1 tőkemegfelelési mutatója 10,5 százalékra csökkent, pedig addig is gyengébb volt vetélytársai többségénél. Ebben a helyzetben a részvényesek zokon vették, hogy a bank 1,5 milliárd euróval szállt be a vészhelyzetbe került kisebb olasz pénzintézetek állami irányítással zajló megmentésébe.

A nagyrészvényesek szerint nemcsak Ghizzoninak kell mennie, hanem az egész felső vezetésnek – írta az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva a Financial Times –, és arra sincs esély, hogy a bankon belülről kerüljön ki az új vezér. A lehetséges jelöltek között említi az adnkronos olasz hírügynökség Marco Morellit, a Bofa-Merrill Lynch Európáért felelős alelnökét – ő korábban a rivális Intesánál volt –, de szóba került többek között a francia Jean-Pierre Mustier is, aki a Société Générale mellett az UniCreditnél is megfordult már.

Az új vezetéstől új, fordulatot hozó üzleti stratégiát is várnak a részvényesek, de az irányban köztük sincs egyetértés: piaci hírek szerint a nagyobbik csoportjuk számottevő tőkeemelést szorgalmaz. A kisebb, olasz alapítványi hátterű befektetők viszont inkább az egyes érdekeltségek eladásával járó karcsúsítás mellett vannak: szóba került már a Fineco online brókercég mellett a lengyel Bank Pekao értékesítése is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.