BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Duplázott a külföldi beruházásokban Magyarország

Európa visszatért a befektetési piacra, rekordszintet ért el a kontinenesen a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) mértéke tavaly, összesen 218 ezer munkahelyet teremtettek a beruházások, kétszer annyit, mint 2014-ben – derül ki az EY Investment Monitor című jelentéséből. Kelet-Közép-Európa országaiban közel négyszer gyorsabb ütemben nőtt a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) mértéke. Magyarországon tavaly 94 FDI-projektet zártak le, az így létrejött 11 741 új munkahely több mint kétszerese a 2014-es 4868-nak, és több mint háromszorosa a 2013-as 3879-nek. Az új munkahelyek számában így hazánk bekerült a legjobb tíz ország közé Európában, megelőzve Szlovákiát.

Az új munkahelyek többsége az EY szerint a befektetők hazai tevékenységének bővítéséhez kapcsolódott, a feldolgozóiparban zárták le a legtöbb projektet (69-et) tavaly, és itt teremtették a legtöbb munkahelyet is: összesen 10 675 munkahelyet hoztak létre – vagyis az összes új hazai FDI-állás több mint 90 százalékát. (Ennek a nagy része autóiparhoz köthető beruházás volt.) A második legnépszerűbb terület a szolgáltatási központok (SSC)létrehozása volt, itt 1390 állást hozott létre négy befektető.

Rencz Botond, az EY vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a kutatásban készített vállalatvezetői interjúk arra világítanak rá, hogy a következő években mindinkább a digitális iparágakra kerül a hangsúly a külföldi befektetőknél. A felmérés tanúsága szerint a befektetők Európában a kiépített telekommunikációs és közlekedési infrastruktúrát, a munkaerő képzettségét és a politikai és jogi stabilitást értékelik. Problémát jelenthet viszont a munkaerő flexibilitása, magas (nyugat-európai) költsége és a társasági adó szintje. A megkérdezett cégeknek azonban már csak alig 22 százaléka tervezi bővíteni európai tevékenységét, miközben tavaly a válaszadók egyharmada mondott igent a kontinensre. A vállalatok vezetői ugyanakkor a befektetések érdekében az adminisztráció és a bürokrácia csökkentése, a stabilitás fenntartása mellett az innováció valódi támogatását várják az államoktól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.