BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezek a befektetések a magyarok kedvencei

A befektetési alapok piacán is látszik az utóbbi hónapok ingatlapiaci felfutásának nyoma, hiszen annak ellenére, hogy az ingatlanalapok jellemzően nem lakóingatlanokat kezelnek, mégis az idei év slágertermékei eddig.

A BAMOSZ idei nettó értékesítési adatai szerint a magyarok egyértelműen az ingatlanalapokra mozdultak rá 2016-ban. Az első négy hónap összesített kereslete alapján az ingatlanalapok több mint 56 milliárd forintnyi plusz friss tőkét vonzottak. A lakáspiaci kereslet felfutása egyértelműen nyomot hagyott az egyébként nem lakóingatlanportfólióból építkező alapoknál: minden hónap pozitív kereslettel zárult, úgy tűnik, sokan keresik a lakásvásárlás mellett ezt a befektetési lehetőséget is.

Az ingatlanalapok négyhavi pozitív teljesítményét egyedül a származtatott alapok tudták még hozni, amelyek közel 49 milliárd forintos értékesítésnél tartanak eddig. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a zárt körű alapok fértek fel 38 milliárdos kumulált nettó értékesítéssel. Ezzel szemben az év eddigi vesztesei egyértelműen a pénzpiaci alapok, amelyek bár januárban még pozitív kereslettel zártak, a következő hónapokban már 40 milliárdot meghaladó tőkekivonással szembesültek, mellyel az eddigi idei mérleg közel mínusz 145 milliárd forintnál tart. 

Az ingatlanalapok 56 milliárdos kereslete a hozampotenciál mellett leginkább az utóbbi hónapok lakáspiaci felfutásának köszönhető. Jelentősen megugrott ugyanis a lakóingatlant vásárlók és vásárolni szándékozók aránya, de nyilván sokan vannak olyanok is, akik a lakáspiaci felfutásból a lakosságnak is elérhető ingatlanlapokon keresztül részesülnének. A magyar piacon elérhető ingatlanalapok azonban nem lakóingatlanokat, hanem kereskedelmi és ipari ingatlanokat tartanak a portfólióban, igaz, a lakáspiaci felfutás a kereskedelmi ingatlanok piacának is jót tesz.

A forint devizanemű, nyilvános, nyílt végű, lakossági befektetők számára elérhető ingatlanalapok közül idén eddig a Globeserv Alapkezelő Reálszisztéma alapja teljesített a legjobban 6,7 százalékos, május 27-ig számított hozamával, igaz, az alapkezelő tevékenységi engedélyét márciusban felfüggesztette az MNB, így az alapok jegyeinek forgalmazása is szünetel. A második a listában a Raiffeisen ingatlanalapja 5,2 százalékos teljesítménnyel, a harmadik pedig az Európa Alapkezelő ingatlanapja 1,8 százalékos eddigi hozammal. A piacon jelenleg legnagyobb lakossági alap, amely közel 284 milliárd forintot kezel, az Erste Ingatlanalap, eddigi 1,2 százalékos teljesítményével azonban csak az ötödik helyet tudta megcsípni.

A listán még pozitív teljesítményt ért el az OTP és a Magyar Posta ingatlanalapja is, előbbi 1,4 százalékos, utóbbi 1 százalékos hozamot produkált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.