BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább hízhatnak a magánvagyonok

Évente tíz százalékkal több vagyont adhatnak hazai magánszemélyek a Magyarországon tevékenykedő privátbankárok kezelésébe – jelezték előre a szektor képviselői a BloChamps Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. konferenciáján. E véleményét például Kállay András, az Erste Bank igazgatója arra a feltételezésre alapozta, hogy miközben a lakosság eladósodottsága csökkent, a megtakarításaik növekedésnek indulhatnak, a jövedelmek is bővülhetnek, s az esetleges adócsökkentés is többet hagyhat az emberek zsebében. A tehetősebbek pedig a cégeladásokból, osztalékokból tehetnek szert nagy pénzekre.

Akár 15 százalékos éves piaci bővülést is elképzelhetőnek tart Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója. Ennek feltétele, hogy ismét csökkenjenek a befektetési célú ingatlanvásárlások. Ezeknek az aránya hosszú éveken át az összes adásvétel 20-25 százalékát tette ki, majd tavaly 50-55 százalékra ugrott, az idén viszont 30-35 százalék közé ment vissza.

Ennek ellenére a nemesfém-befektetésekre specializálódott Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója, Juhász Gergely azt tapasztalja, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tavaly decemberi kamatemelése óta a pénzüknek biztos menedéket keresők Magyarországon elsősorban ingatlanokba teszik azt, az ugyancsak menedékeszköznek számító arany kárára. Erre utal, hogy a Conclude az idén eddig több aranyat vett vissza, mint amennyit eladott. Szemben a világ többi részével, ahol a befektetők jóval nagyobb arányban választották a sárga nemesfémet, aminek hatására annak árfolyama kilőtt. Juhász arra számít, hogy ez az emelkedő tendencia két-három éven belül 2300 dollárig viheti az arany tegnap 1360 dollár közötti unciánkénti (1 uncia = 31,1035 gramm) árfolyamát.

Szabó Sándor, a K&H privátbanki igazgatója is a hazai piaci szegmens bővülését várja, arra apellálva, hogy a meglévő ügyfelek gazdagabbá válnak, és még mindig vannak olyan potenciális vagyonosok, amelyeket meg lehet szerezni. De azért középtávon a szakember már jelentős makrogazdasági kockázatokat lát. Nevezetesen az ingatlanpiaci lufi kialakulását, a hitelezés elszaladását és a Brexitet, amelyekre – mint Szabó fogalmazott – nem vagyunk felkészülve.

Különösen Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének lehetséges következményei beláthatatlanok. Emiatt az OTP Banknál óvatosak a tekintetben, milyen termékeket ajánljanak ügyfeleiknek – tájékoztatott Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing- és értékesítési igazgatója. Ez azt jelenti, hogy 3-5 éves minimális befektetési időtávra terveznek, s úgy ítélik meg, ezalatt az abszolút hozamú befektetési alapok tudnak érzékelhető hozamot fialni. Kvázi ezt erősítette meg Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója azzal, hogy kijelentette, a befektetők továbbra is rövid távon gondolkodnak, ezért az ingatlan- és a magántőkealapok, amelyek igazából nagyjából öt év alatt termelnek érzékelhető – legalább évi 5 százalékos – hozamot, nehezen eladhatók a számukra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.