BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra 30 dollár lesz az olaj? 

Az utóbbi időszakban ismét majdnem 20 százalékot esett az olaj világpiaci ára, és lehet, hogy itt még nincs vége a lejtmenetnek.

Az utóbbi hetekben ismét látványosan csökkenni kezdett az olajár, a június eleji 51 dollár feletti csúcshoz képest az árfolyam majdnem 20 százalékot esett. Az amerikai könnyűolajat, a WTI-t 43 dollár alatt jegyzik, ami háromhavi mélypontot jelent. Csak a múlt héten 4 százalékot esett az olajár. A befektetőkben ezek láttán felmerülhet a kérdés, hogy egy újabb tartós eső trend kibontakozását látjuk az olajnál, ami akár az év elején látott 30 dollár alatti mélypontok visszatesztelése is lehet, vagy csak átmeneti megingásról van szó, és az árak hamarosan megint visszatérhetnek 50 dollár környékére.

Az olaj legutóbb látott esését elsősorban az amerikai tartalék, illetve készletadatok, valamint az olajcégek kutatási aktivitását tükröző számok magyarázhatják. A leginkább követett EIA-adatok ugyan a korábbi évek masszív piaci túlkínálata nyomán felgyülemlett amerikai olajtartalékok csökkenését jelzik, az már aggasztó, hogy a finomított termékekből az USA-ban jelentős készletek épülnek fel. Vagyis jelenleg leginkább Amerika problémái tartják nyomás alatt a piacot: az árak csökkenése növeli az üzemanyagok iránti keresletet – az amerikai benzinfogyasztás az idei évben a 2007-es csúcsot is túlszárnyalhatja –, a finomítók így is több terméket állítanak elő, mint amennyire a piacnak igénye van.

Az amerikai benzinkészletek ennek következtében csaknem jócskán 200 millió hordó felett vannak, tavalyhoz képest 15 százalékkal magasabban. A dízelkészletek pedig több mint 150 millió hordót tesznek ki, ami 10 millió hordó feletti bővülés az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az amerikai finomítók jövedelmezősége is csökken, az iparágban „crack spreadnek” nevezett termékárrések a májusi 20 dollár feletti szintről 12 dollárra estek a benzin esetében.

Az amerikai finomított­termék-készletek ráadásul úgy épülnek fel, hogy közben tart a nyári vezetési szezon, ami szezonálisan az év egyik erős időszaka a kereslet tekintetében. Ha ez az időszak lecseng, a készletek felépülése még inkább felgyorsulhat.

Az olajnak mindemellett nem kedvez az sem, hogy az amerikai kutatási-termelési aktivitás érezhetően nő az olajcégeknél, a Baker Hughes olajipari szervizcég rendszeresen publikált statisztikái szerint sorozatban hetek óta nő a működésben lévő fúrótornyok száma. Ez a befektetőknek azért lehet aggasztó, mert az amerikai kitermelés potenciális növekedését vetíti előre, ami erősíti a kínálati nyomást a piacon.

Az olajpiacon tehát jelenleg ellentétes hatások tartják nyomás alatt az árakat, a befektetők pedig amiatt aggódnak, hogy a kereslet-kínálati kiigazodás ezáltal időben elhúzódhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.