BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vállalati papírokon ma is sokat lehet keresni

Az év eleji pánikszerű hangulatot követően – az államkötvényekkel párhuzamosan – a vállalati kötvények árfolyama is jelentős mértékben emelkedett. A feltörekvő piaci dolláros és eurós kötvények slágercikké váltak

A Societe Generale elemzői szerint a befektetők kockázatvállalási kedvének erősödése mellett a korábbi évekhez képest visszafogottabb új kibocsátás is támogatta a vállalati kötvények tavasszal indult raliját, ez pedig a közeljövőben is fennmaradhat. Persze azért érdemes különbséget tenni az egyes térségek között, az összkép ugyanis közel sem egységes. Jó befektetésnek bizonyultak az idén a „kemény devizákban” (euró, dollár) denominált feltörekvő piaci vállalati kötvények: a január–februári piaci pánikot tavasszal gyorsan sikerült kihevernie a piacnak. Mostanra már közel 10 százalékos idei pluszban van a feltörekvő piaci vállalati teljesítményét nyomon követő index, a ralinak pedig még nincs vége.

Több magyarázat is van az eszközosztály kiemelkedően jó teljesítményére – írják a Societe Generale elemzői. Egyrészt a feltörekvő piaci vállalati kötvények árfolyamát felfelé hajtotta a befektetői kockázatvállalási hajlandóság erősödése, illetve a térség megítélésének javulása. Erre jó bizonyíték, hogy az elmúlt közel hét hónapban a feltörekvő piacokon a vállalati kötvények államkötvényekhez viszonyított felára (spread) amerikai és európai társaihoz képest nagyobb mértékben csökkent, vagyis relatíve több befektető döntött úgy, hogy a biztonságosabb állampapír helyett egy kockázatosabb, ámde nagyobb hozammal kecsegtető befektetés felé fordul.

A másik fontos magyarázat, amely a feltörekvő kötvénypiaci ralit támogatta, az a megfelelő mennyiségű kínálat hiánya volt. Júliusig bezárólag a nettó (lejáró papír megújításán túli), dollárban denominált vállalati kötvénykibocsátás értéke 25 milliárd dollár körül alakult, ami kevesebb mint fele a tavalyi kibocsátásnak, ráadásul 2009 óta a legalacsonyabb összeg. A dollárhoz hasonlóan az eurós vállalati kötvények nettó kínálata is igen szűkös volt az idei első fél évben, a 2015-ös 14 milliárd euró után mindössze 7 milliárd euró.

A kínálat szűkössége persze önmagában nem volt és nem is lesz garancia a jó teljesítményre. A kínai vállalatok például messze a legnagyobb összegű nettó kínálattal álltak elő az idén, a helyi kötvénypiac mégis felülteljesített, míg Dél-Amerikában pont ellentétes volt a helyzet: a szűkülő kínálat ellenére a kötvénypiaci hozamok csökkenése (vagyis a kötvények árfolyam-emelkedése) elmaradt a Societe Generale elemzői által készített modell hozam-kockázat paramétereken alapuló előrejelzésétől. A szakértők szerint a második fél évben a dél-amerikai vállalati kötvények felülteljesíthetnek a kínai (és többi régiós) papírokhoz képest, épp ezért a piaci árazást alapul véve a kínai eszközosztály alul-, a dél-amerikai felülsúlyozását ajánlják a befektetők számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.