BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apadó nyereség a tőzsdecégeknél

Az 500 legnagyobb amerikai tőzsdecég közel kétharmada már közzétette negyedéves beszámolóját, ez alapján a bevételek öt negyedévnyi visszaesés után végre legalább stagnálnak, a profit viszont zsinórban ötödik negyedéve esik

Az eddig közzétett gyorsjelentések alapján az S&P 500 vállalatok árbevétele minimálisan ugyan, de ismét emelkedni tudott a második negyedévben, a 0,1 százalékos bővülés azt jelentené, hogy öt negyedév csökkenése után ismét bővülne az 500 legnagyobb, tőzsdén jegyzett amerikai vállalat bevétele. Az adózott eredmény esetében azonban már borúsabb az összkép, a második negyedév lehet zsinórban az ötödik olyan időszak, amikor csökkenő profitról számolnak be a cégek.

Az összesített árbevételt nagyrészt az energetikai cégek húzzák le, az olajáresés ugyanis megviselte az ágazat szereplőit, nemcsak az olaj- és gázkitermeléssel foglalkozó vállalatok, de azok beszállítói is a bevételek jelentős visszaeséséről számoltak be. Ha ezt és a nyersanyagkapcsolt cégek bevételeinek csökkenését kivennénk a képből, akkor főként a távközlési (10 százalék) és az egészségügyi cégek (9 százalék), valamint a ciklikus javakat előállító vállalatok (6 százalék) bevételeinek növekedése miatt az összesített árbevétel jóval nagyobb mértékben emelkedett volna. Azonban a korábbi negyedévekhez hasonlóan az elemzői várakozások kifejezetten pesszimisták voltak, ennek tudható be, hogy szinte minden szektorban a vállalatok többsége a várakozásoknál magasabb bevételről számolt be, ez alól csak a tartós és ciklikus javakat előállító cégek és a közműcégek jelentenek kivételt, még a nyersanyagárak zuhanása miatt szenvedő energiacégek és a nyersanyagkapcsolt vállalatok többségének árbevétele is jobb lett a vártnál.

Az adózott eredmény 3,8 százalékos visszaesése mögött is az árbevételnél látott folyamatok húzódnak meg, az energiacégek profitjának nagy része eltűnt, főként ez húzza lefelé az átlagot, miközben a távközlésben (7 százalék), a ciklikus javak gyártóinál (9 százalék) vagy az egészségügyi vállalatoknál (4 százalék) továbbra is van növekedés. A teljes képhez viszont hozzátartozik, hogy a vállalatok az elmúlt negyedévekben minden lehetőséget megragadtak, hogy az egy részvényre jutó eredményt feltornásszák (ebben egyébként sok vállalatnál a menedzsment anyagilag is érdekelt), a már szokásosnak mondható költségcsökkentéseken (létszámleépítés, beszállítói szerződések újratárgyalása stb.) túl nagy volumenben vásároltak vissza részvényeket.

Szintén a pesszimista várakozásoknak tudható be, hogy az S&P 500 vállalatok 71 százaléka az elemzői várakozások átlagánál magasabb profitról számolt be, ez az arány az egészségügyi és az IT cégeknél a legmagasabb, de a közműcégeknek és a nyersanyagkapcsolt vállalatoknak is több mint fele a várakozások átlagánál magasabb adózott eredményt ért el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.