BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy jó stratégia 30 százalék fölötti nyereséget is hozhat

Akár 30 százalékos nyereséget is el lehetett érni az idén befektetési alapokkal. Az abszolút hozamú konstrukciók között volt olyan, amelyik a részvényalapokat is megverte

Az abszolút hozamú alapok nyerték az idén a hozamversenyt Magyarországon. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint voltak olyan konstrukciók, amelyek az év eleje óta már 30 százaléknál is több nyereséget halmoztak fel. Az egyik legsikeresebb alap az idén az OTP EMDA, amely már 30,65 százalékos hozamot ért el. Az alapkezelő ugyanakkor a honlapján arra is figyelmeztet, ez az alap jelentős kockázatú. Az OTP Alapkezelő több abszolút hozamú alapja is jól ment az idén.

A Föld Kincsei például csaknem 27 százalékot szedett eddig magára. Az OTP alapja azért meglepően sikeres más árupiaci alapokhoz képest, mert az árfolyamok esésére is fogad. Az alapkezelő júniusi havi jelentésében is arról írnak, hogy egyebek között az olaj és a réz árfolyamának csökkenésére felvett pozíciókon nyertek, de a Brexit előtt a nemesfémek áresésére is fogadtak, ezeket a pozíciókat azonban még időben, a brit népszavazás előtt lezárták.

Az abszolút hozamú alapok többsége egyébként, ha ennyire nem is, de viszonylag jól teljesített az idén. Sok konstrukció ért el 4-5 százalékos, esetleg annál is nagyobb hozamot hét hónap alatt. A Concorde Alapkezelő alapjai között is van több olyan, amelyik megverte az állampapírhozamokat. A Zsiday Viktor által kezelt Citadella árfolyama például több mint 6 százalékot emelkedett az idén. Sajnos azonban az alapba nem lehet befektetni, a konstrukciót kezelő portfóliómenedzser, Zsidai Viktor ugyanis 60 milliárd forint körüli méretnél „bezáratta” az alapot arra hivatkozva, hogy ennél nagyobb méretben már nehéz lenne kezelni.

Az OTP Alapkezelő legnagyobb abszolút hozamú alapja, a Supra azonban még fogad friss befektetéseket, a hozama pedig az idén is jó, az első hét hónapban meghaladta az 5,2 százalékot. A 2015 eleji, egy fillér híján 4 forintos csúcsárfolyam viszont még mindig nincs meg, a tavaly januári, a svájci frank árfolyamának elszállása idején elszenvedett bukást viszont ütemesen dolgozza le az alap. A kockázatmentes befektetéseket bőven megverte az idén a Concorde Alapkezelő Platina Pí és Columbus abszolút hozamú alapja, és az OTP Új Európa, valamint az Aegon MoneyMaxx is.

A tőzsdék teljesítményéhez képest persze a 3-4 százalékos, január óta elért hozamok alacsonynak tűnnek. A részvényalapok közül több is nagyon jól ment az idén. A legmagasabb hozamot a különféle feltörekvő részvénypiacokon, például a latin-amerikai, orosz és afrikai tőzsdéken befektető konstrukciók érték el. Ezek az alapok 15-20 százalékot, sőt néha még ennél is többet hoztak. Nem kellett feltétlenül külföldre menni a magas hozamért, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is emelkedett az év eleje óta, így aki valamilyen BUX-indexet követő alapot vásárolt, 15 százalék körüli hozamnak örülhet az idén.

Bár a tőzsdék jól állnak, és az állampapírokon is lehetett nyerni az idén, sok olyan befektetési alap van még, amelyik kínlódik. A gazdaság lassulását váró, és ez alapján befektető Aegon Panoráma például nyert ugyan valamennyit a Brexit-szavazás után, az év egészében véve azonban mínuszban áll. Több európai részvényalap is veszített az idén, és a nagy vegyes alapok sem tudták mindig kihasználni a kedvező lehetőségeket. A K&H különleges stratégiával kezelt vegyes alapjai között több is akad, amelyik 4 százalék fölötti mínuszban áll az idén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.