BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Vestas Wind Systems

Jelentősen emelkedtek a csütörtöki kereskedésben a dán zöldenergiacég, a Vestas Wind Systems részvényei. A papírok több mint 12 százalékkal értékelődtek fel, mert a befektetőket megörvendeztette, hogy a társaság kedvező negyedéves eredményeket tett közzé. Az idei második negyedévben a cég bevétele 46 százalékkal 2,56 milliárd euróra emelkedett, míg nettó profitja 278 millió dollárra nőtt. A FactSet elemzői konszenzusa 2,2 milliárd eurós árbevétellel és 138 millió eurós profittal számolt. A menedzsment emellett megemelte a folyó üzleti évre vonatkozó várakozásait: az árbevétel legalább 9,5 milliárd euró lehet, 500 millióval több, mint ahogy korábban prognosztizálták. A cégvezetés előrejelzései szerint a jövedelmezőség a korábban gondoltnál nagyobb ütemben javulhat, az üzemi eredményhányad a korábbi 11 százalék helyett várhatóan 12,5 százalék lesz.


A nap vesztese: Volkswagen

Csütörtökön a Volkswagen árfolyama több mint 1 százalékot esett azt követően, hogy a világ legnagyobb autógyártója bejelentette: több területen is akadozik a gyártás a wolfsburgi üzemében. Ezt pedig azzal magyarázta a német cég, hogy az egyik beszállítójuk egyoldalúan megtagadta az érvényes szerződésben foglalt kötelezettségét és felfüggesztette az általa gyártott alkatrészek beszállítását. A befektetők erre a hírre pedig azért reagálhattak negatívan, mert Wolfsburgban található a Volkswagen-csoport legnagyobb gyártóbázisa, ahol közel 60 ezer ember dolgozik, és a csúcsidőszakban napi szinten 3800 járművet állítanak elő. Itt készül többek között a Golf, a Tiguan és a Touran is. A cégcsoporttal kapcsolatban sorra érkeznek a rossz hírek, néhány napja kiderült, hogy a dízelbotrány miatt az amerikai hatóságokkal folytatott tárgyalássorozat végkifejlete újabb, 1,2 milliárd dolláros pénzbírság lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.