BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: lengyel tőzsde

Felülteljesítő volt az európai tőzsdék között a lengyel tőzsde, a WIG-20 index másfél százalékot emelkedett. Ebben a bankszektorból érkező kedvező hírek játszották a főszerepet. Miközben Európa-szerte „stresszelnek” a bankpapírok, a lengyel PKO árfolyama közel 10 százalékot tudott emelkedni, a Bank Zachodni pedig 7 százalékkal menetelt felfelé. A lengyel kormány ugyanis bejelentette a devizahiteles-csomagra vonatkozó javaslatát, ösztönözni fogja a bankokat arra, hogy zlotyhitellé alakítsák a lakossági frankalapú jelzáloghiteleket. Ebben azonban nem lesz kötelező konverzió. A lengyel jegybank is részt vállalhat a folyamatban azzal, hogy felkéri a bankfelügyeletet, növelje a tőkekövetelményeket és a tőkemegfelelés számítása során figyelembe vett kockázati súlyokat a devizahitel-portfóliók esetében.


A nap vesztese: Deutsche Bank

Európa-szerte a bankszektor húzta le az indexeket a keddi kereskedésben, a negatív hangulattól nem menekülhetett a Deutsche Bank sem. A német bank részvényei közel 3 százalékot veszítettek értékükből. A társasággal kapcsolatos hír volt, hogy a Deutsche Bank részvénye (a Credit Suisse-szel együtt) kikerül a Stoxx Europe 50 indexből augusztus nyolcadikától. A döntés elsődleges oka, hogy a jelentős árfolyamveszteségek nyomán a két, egykor hatalmas pénzintézet piaci kapitalizációja annyira összezsugorodott, hogy már nem tartoznak a „top kategóriába”. A Deutsche Banknál az óriási árfolyamgyengülés főként a bevételtermelő képesség visszaesésével járó jelentős szerkezetátalakításoknak, elbocsátásoknak, illetve a tavalyi vezérigazgató-váltáshoz vezető stratégiai sikertelenségnek tudható be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.