BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem használt egy vizsgálatban a betegeknek a cariprazine

Nem hozta a várt eredményt a Richter Gedeon új, mentális betegségek gyógyítására kifejlesztett gyógyszere, a cariprazine. A hírt a magyar gyógyszergyár és a gyógyszert Észak-Amerikában forgalmazó Allergan plc. közös közleményben tette közzé. A gyógyszerrel kapcsolatban több mint húsz klinikai vizsgálatot végeztek már el, ezek közül az MD-72 nevű során nem bizonyult eredményesnek a készítmény.

A vizsgálat egyik célja az volt, hogy kiderítsék, mi történik, ha cariprazine-t is adnak különféle rugalmas dózisban az antidepresszánsok mellett olyan betegeknek, akik major depresszióban szenvednek, ám az antidepresszánsra önmagában nem reagálnak elég jól. A kísérletet az Egyesült Államokban végezték el több vizsgálóhely bevonásával. Az előzetes eredmények azt mutatták, a kiegészítő kezelésként alkalmazott cariprazine sem segített sokat a betegeken, a hatása nem vált el jelentős mértékben a placebóétól. Vagyis azok a betegek, akik a gyógyszert szedték, nem lettek sokkal jobban, mint azok, akik nem. A major depressziónál nem ritka egyébként, hogy még hatásos készítményekkel sem érnek el sokkal jobb eredményt egy klinikai vizsgálat során, mint a placebóval. A Richter árfolyama a hír után csaknem 3 százalékos mínuszba került.

Más vizsgálatok is folynak még a gyógyszerrel kapcsolatban. Az úgynevezett predomináns negatív tüneteket mutató skizofréniás betegekre is hatásos volt a gyógyszer egy korábbi vizsgálat szerint. Ezért arról tárgyalnak, hogy a caripra­zine törzskönyvébe vegye be az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) ezt a kórképet is, a kérelem beadására 2017 első felében kerülhet sor. Ez azért lenne jó hír, mert ennek a betegségnek a kezelésére egyelőre nincs törzskönyvezett gyógyszer.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.