BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olimpiai játékok hozamrekordokkal

A riói olimpia előtti nyolc hónapban rendkívül jól teljesítettek a Latin-Amerikában befektető hazai részvényalapok, és jó szokásukat többnyire az ötkarikás játékok napjai alatt is meg tudták őrizni

A volatilis latin-amerikai részvénypiac nem teljesített túl jól az elmúlt években, a brazil Ibovespa részvényindex kisebb ugrások mellett 2012 márciusa óta folyamatosan esik. A riói olimpia viszont jó hírt hozott azoknak, akik ezt a befektetési régiót kedvelik, ugyanis nemcsak az index tért magához 36,5 százalékos emelkedéssel, hanem a két Magyarországon kezelt latin-amerikai részvényalap is két számjegyű árfolyam-növekedést produkált idén: az Aberdeen Latin-Amerika 36,7 százalékot, a Generali Amazonas pedig 24,53 százalékot emelkedett. Mindkét alapban előkelő helyen szerepel a brazil részvénypiac mint befektetési célpont, legyen szó közvetlen (az Aberdeen alap mögöttes alapjának a legnagyobb pozíciója a brazil Banco Bradesco) vagy közvetett (a Generali alapja elsősorban a BlackRock iShares Latin America 40 ETF-jébe és a Fidelity Latin America alapba teszi a pénzét, azonban rendelkezik közvetlen részvénykitettséggel is) befektetésről.

Ha szélesebb választékot szeretnénk, de ragaszkodunk a hazai szolgáltatókhoz, érdemes szemezgetni a biztosítók unit-linked termékeihez tartozó eszközalapokból is, bár ezek is jelentős részben a fenti alapokba, vagy mögöttes alapjaikba fektetnek tovább. Idén eddig az általunk vizsgált, forintos eszközalapok közül a CIG Amazonas alapja emelkedett a legnagyobbat, ami nem meglepő, hiszen az alap az aberdeenes alapba fekteti tovább ügyfeleinek a pénzét. Ezenkívül elérhetünk latin-amerikai eszközalapokat az Uniqánál (ahol szintén javarészt aberdeenes alapokba, de a BlackRock és a Lyxor alapjaiba is fektetnek), a Vienna Lifenál, a Generali Biztosítónál (ez 84 százalékban a Generali Amazonasba teszi a pénzt, de megtalálható benne a BlackRock iShares latin-amerikai ETF-je is 8,15 százalékban), illetve a Metlife-nál, ahol a Merrill Lynch Latin America Fundba fektetik tovább ügyfeleik pénzének egy részét, az alap vagyonának 62,25 százalékát viszont likvid eszközökben tartják.

Az alapok a legnagyobb emelkedést az olimpiai előkészületek fél éve alatt érték el, viszont a Metlife alapjának kivételével a legfrissebb, szerdai árfolyamuk szerint a játékok alatt is az összes alap emelkedést tudott produkálni. A legjobban teljesítő befektetési alapot az Aberdeen szolgáltatta, a legjobban teljesítő eszközalap az Uniqáé volt.

Több biztosító ezeknek az alapoknak az eurós sorozatát is jegyzi, sőt vannak más olyan szereplők, akik szintén befektetnek a régióban, de alapjuk csak ebben a devizában denominált, ilyen például az NN.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.