BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt év után nyereséges az Erste

Végre a magyar leánybank okozott kellemes meglepetést az osztrák Erste Group AG érdekeltségei közül – nyugtázta elégedetten Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy a hitelintézet öt év után először nyereséges fél évet tudhat maga mögött. Adózás előtti eredménye 2016 első felében 33,6 milliárd forint lett, ami az Erste-csoport profitjának mintegy 12 százalékát tette ki, miközben a magyar leány súlya a mérlegfőösszegen belül mindössze 3,5-4 százalékos.

A pozitív eredmény záloga az volt, hogy az 52 milliárdos működési bevételeivel szemben a költségei 29 milliárdra rúgtak. A magyar Erste kockázatai jelentősen csökkentek, sok ingatlant értékesített magasabb áron, mint amelyeken azok a könyveiben szerepeltek, így 26,8 milliárdnyi céltartalékot felszabadíthatott. Az is segített, hogy az idén kevesebb bankadó és tranzakciós illeték terheli a hitelintézeteket, amit éppen az Erste anyavállalata harcolt ki a magyar kormánynál 2015 februárjában. Ezt szabta ugyanis annak feltételeként, hogy az állam idén június végén – hasonlóan az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz – 15 százalékos részesedést szerzett a magyar hitelintézetben.

Az ezért cserébe az Erste által vállalt három kötelezettség közül az agrárcélúak állnak a legjobban, a bank mezőgazdasági ügyfeleinek száma egy év alatt 14 százalékkal nőtt, 616-ra, míg a szektornak nyújtott hitelek összege 21 százalékkal, 38 milliárd forintra. A közszolgálatban dolgozóknak adott kölcsönöknél a vállalt szint negyedén, míg az energiahatékonyságot fejlesztőknél a harmadán állnak. Utóbbi arány növelése érdekében az Erste bekapcsolódna a kormányzati energiahatékonysági pályázatok finanszírozásába – tájékoztatott Jelasity.

Összességében azonban a bank hitelállománya még mindig csökken, aminek azonban az az oka, hogy a nem teljesítő hitelek folyamatosan kerülnek ki a mérlegéből. Ezek értéke egy év alatt 116 milliárd forintról 37 milliárdra csökkent. Ezzel párhuzamosan mind a vállalati, mind a lakossági teljesítő hitelállomány növekszik. Ráadásul egyre több az Erste új kihelyezése is. A lakosság elsősorban fogyasztási célból adósodik el – jól fogynak a személyi kölcsönök –, a jelzáloghitelekre még kevésbé van igény, de ezen a CSOK lendíthet. Már most is ez teszi ki a hiteligénylések nagyjából egyharmadát – közölte Harmati László vezérigazgató-helyettes.

Emellett az Erste 48 milliárdnyi új vállalati hitelt nyújtott, 13 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A hitelintézet két kulcsszegmensében megduplázta az új folyósítást, a kis- és középvállalkozásoknak adott hitelek 91, míg az ingatlan- és strukturált finanszírozás 128 százalékkal gyarapodott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.