BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stiklis szövetkezet

Piacfelügyeleti eljárást indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Első Magyar Befektetői Szövetkezet (EMBSZ) ellen, amelynek egyúttal azonnali hatállyal megtiltotta, hogy jogosulatlanul végezzen jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet. Az indoklás szerint a szövetkezet a banki hozamoknál lényegesen magasabb hozamlehetőséget ígérve hozam- és tőkegarantált vagyonkezelési szerződéseket kötött a befektetni kívánó tagokkal.

Az eddigi bizonyítékok alapján a szövetkezet arra hivatkozva tagadta meg több befektető pénzének a visszafizetését, hogy kizárólagos pénzügyi szolgáltatójának, a ciprusi székhelyű IronFX Global Ltd.-nek likviditási gondjai vannak. Az MNB szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy a szövetkezet a befektetőinek pénzét ténylegesen a likviditási gondokkal küzdő ciprusi szolgáltatónál tartotta, ezért a jegybank a piacfelügyeleti eljárásában a szövetkezet és az IronFX Global Ltd. közötti kapcsolatot is vizsgálja.

Az EMBSZ-t 2013 augusztusában jegyezte be a cégbíróság egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenységre, ám a mai napig nem szerepel az MNB vonatkozó nyilvántartásaiban, így jegybanki engedélyhez, bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult. A NAV hátralékkezelési osztályának kérésére a bíróság 2015 júniusában rendelt el végrehajtást a szövetkezet ellen, ami viszont csak idén júniusban kezdődött meg. Legutóbbi beszámolója alapján az EMBSZ 2014 végén 49,4 millió forintnyi rövid, azaz egy éven belül lejáró kötelezettséggel rendelkezett, saját tőkéje pedig megközelítette a mínusz 7,7 milliót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.