BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lakosság finanszírozza az adósság ötödét

A lakossági állampapírok állománya a 4900 milliárd forintot is meghaladja – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Ez azt jelenti, hogy a teljes államadósság csaknem ötödét most már lakossági papírokkal finanszírozzák. A lakossági állampapírok intenzív értékesítésének köszönhetően a forintban fennálló adósság részesedése a teljes államadósságon belül 71,6 százalékra nőtt, míg a devizaadósság 28,4 százalékra csökkent augusztusban (utóbbi az év végéig tovább mérséklődhet, akár 26 százalékig).

Augusztusban 73,2 milliárd forinttal emelkedett a lakossági forint állampapírok volumene 4614,9 milliárd forintra, de van még emellett 285,6 milliárd forintnyi euró Prémium Euró Magyar Államkötvényben is. A forintos lakossági állampapírok mennyisége az idén több mint 1100 milliárd forinttal nőtt, a PEMÁK-é viszont megfeleződött. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a lakosságnál jóval kevesebb állampapír van, mint amennyit az ÁKK lakossági állampapírként nyilvántart. A háztartások értékpapírszámláin július végén csupán 3779,4 milliárd forintnyi állampapír volt, ez több mint ezermilliárd forinttal marad el a teljes lakossági állampapír-állománytól. A magyarázat az, hogy az ÁKK intézményeknek is adott el lakossági állampapírt, vásároltak ilyet egyebek között az MNB alapítványai és más civil szervezetek, de korábban hazai és külföldi alapkezelők is hozzájuk férhettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.