BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Elekta

Közel 3 százalékot emelkedett a svéd tőzsdén az Elekta árfolyama azt követően, hogy a társaság közzétette negyedéves eredményeit. A sugárkezeléshez használatos eszközöket gyártó vállalat profitja magasabb lett az elemzői várakozásoknál, a fejlődő piacokon, különösen Kínában erős keresletről számolt be a cég. Kínában például 30 százalékkal kapott most több megrendelést. Az Elekta árbevétele 16 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest (konstans devizaárfolyamok mellett 15 százalékos lett volna a visszaesés). A vállalathoz 2,66 milliárd svéd korona értékű megrendelés futott be az időszakban, ami 4 százalékos növekedést jelent, és megfelel az elemzői várakozásoknak. EBITDA-szinten 166 millió koronás nyereségről számolt be a társaság, miközben az elemzők a Reuters konszenzusa alapján 80 milliós profittal számoltak.


A nap vesztese: Samsung Electronics

Kéthetes mélypontra esett a csütörtöki kereskedésben a dél-koreai tőzsdén a Samsung Electronics árfolyama, 2 százalékos csökkenéssel zárta a napot. A technológiai óriás közölte, hogy egyelőre felfüggeszti legújabb okostelefonja, a Galaxy Note 7 kiszállítását a dél-koreai mobilszolgáltatóknak, miután kigyulladó akkumulátorokról érkeztek hírek. A befektetők abban bíztak, hogy Galaxy Note 7 majd segít a cégnek, hogy erős második fél évet zárjon, hiszen szeptemberben kerül az üzletekbe az új iPhone is, így erős lesz a verseny az év végi telefonvásárlások idején. A Samsungnál éppenhogy csak megkezdődött a fellendülés a mobil üzletágban, a második negyedévben a Galaxy S7-nek köszönhetően két éve nem látott profitot ért el a cég. Ha bebizonyosodik, hogy valóban gond van az akkumulátorokkal, és ez lassítja a gyártást, az nagy csapást jelenthet a Samsungnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.