BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyanús hitelközvetítés a bemutatókon

Tilos a vásárláshoz hitelt nyújtani az időseket célzó, jellemzően túlárazott termékeket kínáló árubemutatókon. Egy tavalyi törvénymódosítás tiltotta meg ezt a többnyire ingyenes busztúrákat szervező cégeknek, de hiába. Az elmúlt időszakban ugyanis több ügyféljelzés is érkezett a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB), miszerint egyes bemutatókon továbbra is arra biztatják a résztvevőket, akár hitel segítségével is vegyék meg a terméket. Az MNB azt közölte: fellép a jogsértő vállalkozásokkal szemben, és továbbra is várja a fogyasztók bejelentéseit.

A lakossági bejelentések azért is fontosak, mert ezekre a zártkörű árubemutatókra jellemzően személyre szólóan invitálják a fogyasztókat. Az árubemutatókat szervező vállalkozások gyakran visszaélnek az idősebbek sérülékeny helyzetével, a túlárazott termékekről gyakran megtévesztő információkat közölnek, és a meggondolatlan vásárlást hitelfelvétellel is próbálják ösztönözni. A jegybank gyanúsnak találja, ha az árubemutatón értékesített terméket hitelből vették meg, és az árubemutató szervezője, a termékértékesítő, valamint a hitelintézet között közvetítői kapcsolat mutatható ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.