BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilátnak a gödörből az anyák

A Raiffeisen kivételével az elemzői várakozásokat felülmúló eredménnyel zárták a második negyedévet a Magyarországon működő nagybankok külföldi tulajdonosai.

Javuló hitelezési környezet az egyes piacok többségében, fájóan alacsony általános kamat- és hozamszint, visszaeső kockázati költségek és néhány egyedi kihívás – dióhéjban ezek a vegyes tényezők határozták meg a Magyarországon jelen levő külföldi hitelintézetek anyabankjainak második negyedévét, amely végül a piac által vártnál jobb pénzügyi eredményekkel zárult ötből négy szereplő esetében. Az adózott eredmény az Intesa Sanpaolo és a Raiffeisen esetében maradt el az egy évvel korábbitól, az Ersténél, a KBC-nél és az Uni­Creditnél viszont tovább javult. (Az Erste a gyorsjelentése előtt néhány héttel már jelezte, hogy – egyszeri tételeknek is köszönhetően – történetének legjobb eredményét érte el.)

Sokatmondó az európai monetáris politika hatásainak megítélése szempontjából, hogy miközben a Raiffeisen kivételével mind az öt bankcsoport hitelállománya növekedett az egy évvel korábbihoz képest, az üzleti alapfolyamatokat talán legjobban megragadó nettó kamatbevételek náluk is tovább apadtak egy év alatt. A méretszűkítésen áteső, de Magyarországon immár stabilan nyereséges Raiffeisen Bank Internationalnél ez a legkevésbé meglepő.

A magyar nagybankok talán mindegyikéhez hasonlóan a belga KBC és a két osztrák bank teljesítményén is sokat javított a kockázati költségek csökkenése (az Erste esetében ezek nettó visszaírása is megdobta az eredményt), az olasz bankoknál azonban nem hozott a negyedév további egyértelmű javulást e téren. A bankcsoportok régiós piacain jellemzően számottevő mértékben csökkent a nem teljesítő hitelek állománya és aránya is.

Az Európai Bankhatóság (EBA) július végén zárult stressztesztjén a Raiffeisen és az UniCredit szerepelt a leggyengébben az „anyák” közül. E két bank részvényárfolyamára nyomasztó tényezőként hat, hogy jelentős részben bizonytalan, pontosan milyen módon és mértékben fogják tudni javítani tőkehelyzetüket. Mindkettejüknek jól jöhet az Európa legmagasabb bankadóját kivető Lengyelország piacának elhagyása, de végleges döntés erről még egyiküknél sem született.

Bár a bankok részvényárfolyama emelkedett augusztusban, a Brexittel kapcsolatos fejlemények, a Fed kamatdöntései és az olasz bankszektor megtisztítására tett lépések még hozhatnak kellemetlen heteket, hónapokat a bankrészvénybe fektetőknek. A tartósan alacsony európai kamatkörnyezet miatt pedig az eredményesség lassú javulására van csak kilátás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.