BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megijedtek a tőzsdék

A Fed kamatemelési szándékának erősödése ráijesztett a tőzsdékre, ahol egyedi történetek is borzolták a kedélyeket

Markáns eséssel kezdték a hetet az európai tőzsdék, a frankfurti DAX index 11 órakor már 2 százalékos, a párizsi CAC 40 szintén e körüli, a londoni FTSE 100 1,6 százalékos mínuszban állt. Budapesten is az eladók voltak többségben, a BUX 1,2 százalékot gyengült a délelőtt folyamán. Az általános rossz hangulatot eleinte az is táplálta, hogy a befektetők egyre inkább reális esélyt látnak egy jövő heti kamatemelésre a Federal Reserve részéről, miután a bostoni Fed-elnök Eric Rosengren pénteken arról beszélt: az Egyesült Államok gazdasága ellenállóbbá vált a külső kockázatokkal szemben, ezért valószínűleg itt az ideje a fokozatos szigorításnak. Az amerikai tőzsdéket viszont tegnap láthatóan inkább az mozgatta, hogy a potenciális vevők még kihasználják az alacsony kamatot, így az indexek hamar pluszba kerültek, ami visszahatott Európára is; a DAX végül csak 1,3 százalékos, a FTSE 1,1 százalékos mínuszban zárt.

Az európai esést egyedi céges sztorik is erősítették. A német E.ON energiaipari csoport részvényei például 15 százalékos mínuszban is voltak a nap folyamán, miután tegnap vitte tőzsdére a belőle kivált Unipert. Ez a társaság viszi tovább egyebek között a hagyományos erőműveket, az energiakereskedelmet, az oroszországi feltárásokat és a termelést, valamint a világ legnagyobb gázexportőreivel kötött hosszú távú szerződéseket, maga az E.ON a megújuló energiák, illetve a szolgáltatások felé fordul. Az E.ON már korábban megszabadult az Uniper több mint 50 százalékától – részvényesei minden tíz papír után kaptak egy Uniper-részvényt –, és középtávon a maradék részvénycsomagtól is meg akar válni. A tegnapi tőzsdenap abból a szempontból különleges volt, hogy az Uniper egyetlen napig a DAX-indexbe is bekerült, mától viszont már nincs benne a kosárban.

Az E.ON azt remélte: ha hivatalosan is elkülönül a megújuló energetikai rész a hagyományostól, az új befektetőket vonz majd, és véget ér részvényeinek évek óta tartó gyengélkedése, mert egy befektető tisztában lesz azzal, milyen energetikai céget választ, nem egy „hibrid csoport” részvényeit vásárolja meg – legalábbis ebben bízik Johannes Teyssen vezérigazgató. A szakértők viszont inkább hatalmas leírásra számítanak a német cégnél, amely eddig nem volt hajlandó a szétválás pénzügyi hatásairól nyilatkozni. Az első leírásra a Marketwatch szerint szeptemberben kerülhet sor, a másodikra pedig decemberben. Az E.ON az Uniper könyv szerinti értékét augusztusban 12 milliárd eurósra tette, az elemzők szerint azonban ennek a felét sem éri a cég, valahová 3,5–5,5 milliárd euró közé teszik az értékét (a tegnapi 10 euró körüli árfolyammal számolva a cég piaci kapitalizációja nem éri el a 3,7 milliárd eurót). Az Uniper mindenesetre még legalább jövő szeptemberig ott szerepelhet a konszolidált mérlegben.

A gázipari cégek is szenvedtek hétfőn. Az amerikai Praxair és a német Linde AG fúziója ugyanis kútba esett, a két cég képtelen volt megegyezni a központi irányítási kérdésekről. A tárgyalások megszakításának hírére mindkét társaság részvényei esni kezdtek, a Linde több mint 8 százalékos mínuszba is került.

Mindenki bukott a Note 7-en

Az energetikai cégek mellett az okostelefon-gyártó Samsungnak is nehéz napja volt. A koreai cég részvényei 7 százalékot estek, miután az amerikai hatóságok is beszálltak a Note 7 készülékekkel kapcsolatos figyelmeztető kampányba. A telefonok tulajdonosait arra kérik, kapcsolják ki a készüléküket, és ne is töltsék fel, ha lemerült, emellett több légitársaság megtiltotta a Note 7 telefonok használatát a repülés ideje alatt.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.