BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szeptember 11. - Ma 15 éve történt a tragédia

A sok áldozattal járó terrortámadások gazdasági hatása elenyésző lehet, a pszichés fenyegetettség viszont megrángatja az árfolyamokat. A részvényekre és az olajra is hatással vannak a tragikus események

Szomorú évfordulóra emlékezhet ma a világ: pont 15 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én történt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb terrortámadása. A tőzsdét is megrendítette az esemény. 2001. szeptember 10-én a Dow Jones industrial Average 9605,51 ponton zárt. A terrortámadás után a piac 17-én nyitott ki ismét, aznap a napközbeni mélypont értéke 8755,46 volt, és a piac több mint egy hónapig nem talált magára. A szeptember 11-i incidens egyike volt a legextrémebb példáknak arra, milyen hatással lehet terrorizmus a részvénypiacokra, illetve az egyedi részvények árfolyamára. Ebben valószínűleg az is közrejátszott, hogy a katasztrófa a pénzügyi világ szívében történt, mindössze néhány háztömbnyire a New York-i tőzsdétől, amelynek a dél-manhattani rombolás miatt napokig zárva kellett tartania.

A terrorcselekményeknek nem kell azonban feltétlenül a fő pénzügyi központokban bekövetkezniük ahhoz, hogy elvegyék a részvényárfolyamokba vetett bizalmat.

A Ned Davis Research listája alapján, amely 1979 óta követi nyomon a terrorcselekmények hatásait a tőkepiacokra, az erőszakcselekmények negatív piaci hatása általában 10 napon belül múlik el. Bár szomorú és hátborzongató tanulság ez, az eddigi évek tapasztalatai alapján érdemes lehet a befektetőknek is a terrortámadások tőzsdei hatását kihasználni. A 2015 novemberi párizsi terrortámadások után a Dow Jones 1,2 százalékot veszett. Öt nap múlva az index viszont már 1,6 százalékos pluszban volt, és 10 nap múlva már 2 százalékosban. A Charlie Hebdo elleni merényletek után a tőzsde pár napon belül 1,2 százalékot emelkedett, 10 nappal később pedig újabb 1,1-et.

A terrortámadások egyre többször, az utóbbi időben szinte már-már rendszeresen zavarják meg a tőzsdék viszonylag nyugalmas világát. A közvetlen reakciókon túl érdemes figyelembe venni, milyen egyéb hatások érhetik a részvénypiacokat. Az erőszakcselekmények emberáldozatainak száma magas lehet, amikor a terroristák hoteleket vagy éttermeket támadnak meg, ezek úgynevezett puha célpontok. Ilyenkor azonban a gazdasági hatás, illetve a gazdasági kár nem olyan jelentős, szemben az úgynevezett kemény célpontokkal, amikor a támadások célpontja valamilyen infrastruktúra, például egy olajvezeték.

A terrortámadásokra hozott reakciók emellett sokkal inkább érzelmi alapúak, mintsem tényekkel alátámasztottak. Egy rövid megszakadás az iraki olajszállításokban például általában nem nagyon emeli meg az olaj árát, a terrortámadások veszélyei, vagy az azokról szóló pletykák hirtelen áremelkedéseket okozhatnak, ha a befektetők a legrosszabb forgatókönyvvel kezdenek kalkulálni. A 2004-es, Szaúd-Arábiában történt, turisták elleni hétvégi támadás két és fél dolláros emelkedést generált az olaj árában. Miután pedig Szíria jelentős olajszállító, a párizsi terrortámadások is megmozgatták rövid időre az olaj árát.

Természetesen ezek mellett a generális hatások mellett a tőzsdén jegyzett vállalatok részvényárfolyamát is befolyásolhatják a terrorcselekmények. Habár a környezet mind gazdasági mind geopolitikai értelemben az elmúlt évtizedben sokat változott, jól szemlélteti a veszteségek nagyságrendjét, hogy az Ohio-i Állami Egyetem egy 2005-ös tanulmánya szerint 75 korábbi terrortámadás hatására az érintett vállalatok támadásonként és vállalatonként 400 millió dolláros veszteséget könyvelhettek el piaci kapitalizációjukban.

A legutóbbi terrorakciók nyomán a közlekedési szektor vállalatainak az árfolyama esett a legjobban. A 2015. november 13-i párizsi támadás után a francia szállodalánc, az Accor SA több mint 5 százalékot, az Air France–KLM több mint 6-ot, a „Csalagutat” üzemeltető Grouppe Eurotunnel SA pedig több mint 3 százalékot esett. A marseille-i támadást követően az Accor SA
3 százalékot, a brit Thomas Cook utazási iroda 4,2, a TUI 1,15 százalékot esett. A légitársaságok közül a Ryanair Holdings Plc vesztesége volt a legkiemelkedőbb, 2,3 százalékos. Jóllehet Európa feltehetően továbbra is az első számú turisztikai központok között marad, az elmúlt év terrorcselekményei bizonyára rontani fogják a turisztikai ipar teljesítményét. Becslések szerint a párizsi terrortámadások például több mint kétmilliárd dollárt töröltek az európai utazási és szállodai vállalatok tőzsdei értékéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.