BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Türelemmel szinte bármivel kaszálhatunk

Míg a mai feltételek mellett 170 évig tartana, míg duplázzuk vagyonunkat egy bankbetéttel, az állampapírokkal ez kevesebb, mint 30 évbe telik. Egy befektetési alappal ez mindössze pár év alatt sikerülhet. A nagyobb hozam azonban nagyobb kockázattal is jár

A jelenlegi kondíciókat hosszú távra feltételezve átlagosan 0,52 százalék kamatot érhetünk el egyéves betétlekötéssel. Ha minden évben megújítjuk, és a hozamra kifizetjük az adót, akkor 170 évbe telik, míg meg tudjuk duplázni befektetésünk értékét. Ez a múltban kedvezőbb volt: az öt évvel ezelőtti átlagos, 5,69 százalékos kamattal mindössze 16 évbe telt volna, változatlan kamatok mellett.

Jelenleg a bankbetéteket felülmúló fix hozamot korlátozottabb likviditási feltétek mellett, lakossági állampapírokkal érhetünk el, ezeknek ráadásul az adózásuk is kedvezőbb, mint a betéteké, ugyanis csak a 15 százalékos kamatadót kell rájuk kifizetnünk, ehót nem. Az egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegyen a jelenlegi kondíciókat hosszú távra feltételezve 37 év alatt tudnánk 100 százalék hozamot elérni, de minél hosszabb futamidejű (és magasabb kamatozású) kötvényt választunk, annál inkább rövidül ez az időtáv. Egy hároméves Prémium Magyar Államkötvénnyel 28 év után duplázzuk a pénzünk értékét, azonban veszteség nélkül, az összes kamatot zsebre téve csak 30 év után tudjuk a pénzünket visszaváltani. Tízéves Bónusz Magyar Államkötvénnyel pedig 22 év után érünk el 100 százalék hozamot, azonban 30 év után tudjuk visszaváltani a befektetésünket veszteség nélkül.

Befektetési alapok esetén nehéz előremutató hozamot meghatározni, mivel ez a portfóliókban szereplő értékpapírok előre ismeretlen teljesítményétől függ, ezért érdemes azt megvizsgálni, hogy a jelenlegi árfolyamot mennyi időbe telt, míg az alap elérte fele ekkora árfolyamról. A legnagyobb magyar kötvényalapok közül a legrövidebb idő alatt az Aegon Belföldi Kötvény alappal tudtuk duplázni vagyonunkat, ha 2007 júniusában fektettünk az alapba.

A rugalmas befektetési stratégiát kínáló, jellemzően aktívan kezelt abszolút hozamú alapok közül a legnagyobb tíz szereplőből az OTP Suprával duplázhattuk a leggyorsabban a befektetésünk értékét, körülbelül öt évre volt szüksége az alapkezelőnek, hogy a jelenlegi árfolyamot elérje a fele ekkoráról.

Ha részvényalapon szerettük volna kétszerezni pénzünk értékét, a legnagyobb tíz közül a jelenlegi árfolyamot a leggyorsabban a Pioneer USA Devizarészvény alappal érhettük el, mindössze 4,8 évre volt ehhez szüksége az alapnak mostanáig, de a Concorde Nemzetközi Részvény és Concorde Részvény alapok sem sokkal maradtak el ettől.

A BUX-szal egyébként kicsivel több, mint hét év alatt duplázhattuk meg a vagyonunkat, 2009 júliusában tartózkodott nagyjából a jelenlegi szint felénél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.