BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német kormánynak is fáj, ahogy kilóra veszik a kínaiak a menő cégeket

A kínai nagyvállalatok és befektetési csoportok egyre gyakrabban fektetnek német cégekbe, a jelenség akkora méreteket öltött, hogy a német kormány a jövőben megvédené az ország technológiai vállalatait az ellenséges felvásárlásoktól

Egyre gyakoribbá válik, hogy kínai befektetési csoportok erős piaci pozícióval rendelkező német cégeket környékeznek meg, és szereznek bennük részesedést, vagy éppen teljes egészében felvásárolják azokat. A jelenség mostanra akkora méreteket öltött, hogy a német gazdasági minisztérium jelezte: a jövőben megvédené az ország technológiai cégeit az ellenséges felvásárlásoktól, különösen a nem európai, részben vagy egészben állami kontroll alatt álló vállalatok felvásárlási törekvéseitől. A németek reakciója mögött az állhat, hogy a brüsszeli követelményekkel összhangban el akarják kerülni a harmadik országból érkező, erős állami támogatással rendelkező konkurens vállalatok térnyerését az Európai Unióban.

A német kormány intézkedéseire egyébként azt követően kerülhet sor, hogy kiderült, a kínai csipgyártó, a Sanan Optoelectronics az Osrammal tárgyal a lehetséges felvásárlásról. Ez lehetett az utolsó csepp a pohárban, miután pár hónappal ezelőtt eldőlt: a Midea-csoport többségi tulajdonrészt szerez a német robotgyártóban, a Kukában. A kínaiak részvényenként 115 eurót ajánlottak a befektetőknek, amellyel 4,5 milliárd euróra értékelték a céget. A tranzakciót a politikai és a gazdasági szereplők élénk érdeklődése követte már akkor is, hiszen sokan attól tartottak, hogy a kínaiak célja csupán a technológia és az irányítás megszerzése.

Az első nagyobb felvásárlásra, amelynek keretében egy kínai vállalat megvásárolt egy erős piaci pozícióval rendelkező német céget, 2012-ben került sor. Ekkor még nagy szenzációnak számított, hogy a kínai Sany Heavy Industry 360 millió eurót fizetett a családi tulajdonban lévő betonadalék-szereket és betonszivattyúkat gyártó Putzmeisterért. Ezt követően viszont nagyon belehúztak a kínai nagyvállalatok és befektetési csoportok. A Weichai Power 476 millió euróért 25 százalékos részesedést szerzett a villás targoncákat és egyéb raktározási és anyagmozgatási berendezéseket gyártó Kion-csoportban, három évvel később pedig 38,25 százalékra növelték részesedésüket a német vállalatban, illetve a cégcsoport hidraulika-üzletágában 70 százalékos többségi részesedést szereztek. A német Aixtront a Fujian Grand Chip szerezte meg 676 millió euróért, a ChemChina 1 milliárd dollárért felvásárolta a KraussMaffei-csoportot, míg a Fuson 30 százalékos részesedést szerzett a Tom Tailorban. De kínai­ak vásárolták fel a Hauck & Aufhäusert, a Schumagot és ők szereztek jelentős üzletrészt az Albában is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.