BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Qualcomm

Hétmilliárd dollárért vásárolja fel a mobilchipek piacának egyik nagy szereplője, a Qualcomm az NXP Semiconductors chipgyártót. Ez részvényenként 110 dolláros árfolyamnak felel meg, ami a tegnapi záróértékhez képest 11,5 százalékos prémiumot jelent. A két vállalat összeolvadásával egy 30 milliárd dolláros éves bevételű cég jöhet létre. A Qualcomm célja, hogy diverzifikálja tevékenységi körét, miután jelenleg a mobilchipek gyártása adja a bevételei nagy részét. Az NXP Semiconductors felvásárlásával többek között az autókban használatos chipek piacán terjeszkedhet a vállalat. A felvásárlási hírekre a nyitás előtti kereskedésben a Qualcomm árfolyama közel 5 százalékot, míg az NXP Semiconductors papírjai 2 százalékot emelkedtek.

A nap vesztese: ABB

Közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését az ABB: a cégcsoport árbevétele 7,53 milliárd dollár volt, 14 százalékkal csökkent az előző év ugyanezen időszakához képest. Ez elmaradt az elemzők által várt 8,5 milliárd dollártól. A zürichi székhelyű vállalat profitja 568 millió dollár lett, ami 2 százalékos visszaesést jelentett 2015 azonos időszakához képest. A menedzsment hangsúlyozta, hogy a megrendelések visszaesése főként a Brexit és az amerikai választások körüli bizonytalanság számlájára volt írható. A vezetőség jelezte, hogy a költségcsökkentési programjuk keretében a tervek szerint 1,2 milliárd dollárt spórolnak meg az év végéig, ami jelentősen javíthat a profittermelő képességen. A vártnál alacsonyabb bevételek miatt közel 7 százalékot esett az ABB árfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.