BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félsiker volt az Alteo-jegyzés

Az Alteo csaknem 1,4 milliárd forintnyi papírt adott el részvényjegyzése során, bár kétszer ennyit tervezett.

Nem egészen 1,4 milliárd forintot kalapozott össze az Alteo a kis- és nagybefektetőktől a részvényjegyzése során. A társaság óriási sikerként értékelte az eredményt, bár eredetileg több mint kétszer ekkora, 3 milliárd forintos tőkebevonásban reménykedtek. „Kiemelkedő sikerként értékeljük a részvényértékesítést. Amellett, hogy az elmúlt hetekben a társaság jelentős ismertségre tett szert a befektetők, a döntéshozók és a közvélemény körében, a lépéssel elérni kívánt hármas célrendszert is teljesíteni tudtuk. Jelentős tőkeemelést hajtottunk végre, számottevően növeltük a közkézen lévő Alteo-részvények számát, és ezzel nagymértékben növelhetjük a papírok likviditását” – értékelt ifj. Chikán Attila, a csoport vezérigazgatója. A befektetők viszont kevésbé örültek az eredménynek, az Alteo-papírok ára a részvényjegyzés eredményeinek közzététele után, pénteken csaknem 4 százalékot esett.

A magánbefektetők nem egészen 107 ezer, a zárt körű értékesítésben részt vevő intézmények pedig több mint 193 ezer Alteo-részvényt vásároltak. Utóbbi egyébként jó jel, azt mutatja: a profik is bíznak a papírban. A nagybefektetők az árazási sáv aljához közel, 4630 forintos árfolyamon vették meg a papírokat – ez lett a részvények végleges ára. A maximális, 4900 forintos árfolyamon jegyző kisbefektetők pedig visszakapják a 270 forintos különbözetet. Mivel a nem egészen 300 ezer részvény mind új kibocsátású, így a társaság 175 millió forintos jegyzett tőkéje 205 millió forintra emelkedik.

A kisbefektetőknek eredetileg 300 ezer részvényt ajánlottak fel, ehhez képest a kereslet szerény volt. A cég mégis örült, hiszen a minimálisan jegyezhető mennyiség 25 ezer darab volt, ennek több mint a négyszerese kelt el. Az intézmények még kisebb arányban jegyeztek. Nekik 600 ezer részvényt is felajánlottak, de ennek a harmadára sem volt igény. Korábban a Világgazdaságnak két alapkezelő, az OTP és az Aegon is azt nyilatkozta: drágának találták az Alteo papírjait, és a cég kilátásaival kapcsolatban sem voltak igazán optimisták a kormány atomenergiát preferáló energetikai politikája miatt. Ezért nem jegyeztek a papírból annak ellenére sem, hogy ezeknél a társaságoknál dedikáltan zöldenergiás részvényeket tartó alapok is vannak.

A tőkét az Alteo beruházásokra szánja. A cég 38 milliárd forintnyi értékű fejlesztési lehetőséget lát a piacon, a most bevont tőkéből – a vállalat saját készpénzállományával és az idegen forrásokkal kiegészítve – mintegy 10-14 milliárd forint értékű projekteket lehet megvalósítani. A jövőbeni tervek megvalósításához az Alteo később is igénybe venné a tőkepiacot. „Ahogy egyre több megvalósításra érdemes, megtérülő beruházást és fejlesztést azonosítunk, úgy jöhet egy következő, másodlagos részvényértékesítés vagy újabb kötvényprogram” – mondja Chikán.

Az Alteo részvényeit 2010 októberében vezették be a Budapesti Értéktőzsdére, jelenleg a technikai kategóriában vannak a papírok. A cég legnagyobb tulajdonosa a Wallis Asset Management, amelynek eddig 79 százalékos részesedése volt a társaságban, ez a tőkeemelés után 67 százalékra csökkenhet. A közkézhányadon lévő Alteo-részvények aránya a kibocsátás előtt 15,55 százalékos volt, ez legalább 18,5 százalékosra nő majd, csak a kisbefektetőknek köszönhetően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.