BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre is készülnek a kasszák

Az egyik magán- nyugdíjpénztár már elkezdett kampányolni, hogy fizessék be a tagok a jövő évi tagdíjakat. Az államnak egyelőre esélye sincs az államosításra

A magánnyugdíjpénztárak már 2017-re készülnek. A megmaradt négy intézmény közül az egyik, a Budapest Magánnyugdíjpénztár ugyanis már most kampányol, hogy tagjai fizessék be a 2017-es évre is a kötelező tagdíjat. A kassza 2400 forintot ír elő az egész jövő évre, emellett 6 ezer forintos adományt is kér, mivel a tagdíjból működésre elvonható 2,5 százalékos rész nem elég az intézmény fenntartására. A pénztárnak nagyjából 7 ezer tagja van, vagyis ha mindenki befizeti a kötelező tagdíjat, akkor is csupán 420 ezer forintot vonhatna le, ennyiből kellene kigazdálkodnia a következő évi működést.

Nem mindenki fizet persze, ahhoz mindenesetre, hogy egy magánnyugdíjpénztár fennmaradhasson, legalább a tagok 70 százalékának rendszeresen fizetnie kell a tagdíjakat. Ellenkező esetben a jegybank elrendeli az intézmény végelszámolását. A Budapest Magánnyugdíjpénztár tavaly is korán kezdte a tagdíjgyűjtést, és már decemberre túllépték 2016-ra a 70 százalékos limitet. A többi intézmény más módszert követett. A Horizont, amely szintén azt kéri, egyszerre fizessék be a tagok az éves tagdíjat, csak az év elején kezdett kampányba, náluk szintén 2400 forint az éves tagdíj, ezt az idén a 38 ezres tagság 78 százaléka fizette be. A működés fenntartásához persze a Horizont is adományokra szorul, évente 9600 forintnyi támogatást kérnek. Az idén áprilisra sikerült a működési költségek fedezéséhez szükséges 200 millió forintot előteremteni.

Az MKB és a Szövetség Magán-

nyugdíjpénztár tagjainak többsége továbbra hónapról hónapra fizeti a tagdíjat. Méghozzá rendszeresen. Tavaly április óta – vagyis másfél éve – kell megfelelniük a kasszáknak a szigorú követelményeknek, és eddig minden pénztár vette az akadályokat. A körülbelül 10 ezres taglétszámú Szövetség tagjai ugyan az első hónapban még kevésbé aktivizálták magukat, de később rákapcsoltak, és hathavi átlagban náluk meglett a kritikus arány. Azóta pedig minden hónapban 70 százalék fölötti arányban fizetik a tagdíjat, az idén októberben is megvan már a kritikus szint, ezt éppen tegnap tudatta az intézmény a Facebook-oldalán. A legkisebb, körülbelül 4 ezres taglétszámú MKB-nál pedig egyre többen fizetnek. A kezdeti 71-73 százalékos arány mostanra 74 százalékon stabilizálódott.

A Szövetség egyébként 400, az MKB ezerforintos havi tagdíjat írt elő, és mindketten várják az adományokat is. Az MKB-nál ez 12 ezer, a Szövetségnél pedig 5 ezer forint. Utóbbi nemrég csökkentette ezt a korábbi 8 ezer forintról, miután – egyedüliként – éltek azzal a júliustól fennálló lehetőséggel, hogy a tagok egyenlegéből is elvonhatnak a működésükre, ha ennek az elvonásnak a mértéke a vagyonkezelési költségekkel együtt 0,3 százalék alatt marad. Nagyjából 30 millió forintot vonhattak le a tagok egyenlegéből.

Több mint 220 milliárd a tét

A magánnyugdíjpénztárak az első fél év végén a jegybank adatai szerint 223,4 milliárd forintot kezeltek. Ha bezárják az intézményeket, az állam ezt a pénzt nagyrészt megtarthatja, a tagdíj-kiegészítések és az úgynevezett reálhozam viszont a tagok számára visszaigényelhető. Tekintettel arra, hogy az elmúlt években nem volt infláció, a pénztárak által elért összes hozam visszajárhat a tagoknak, az állam jó ha 150 milliárd forintot tarthat meg a vagyonból.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.