BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Küszöbön a Duna House részvénykibocsátása

Ha a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyja, akkor már akár októberben lehet majd jegyezni a Duna House Holding Nyrt. részvényeit – értesült a Világgazdaság

Alighogy lezárul az Alteo nyilvános részvénykibocsátása, hamarosan kezdődhet a Duna House Holdingé (DH). A Világgazdaság értesülései szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jóváhagyására vár az ország legnagyobb ingatlanközvetítő franchise hálózatával rendelkező társaság kibocsátási tájékoztatója. Az engedély akár néhány napon belül megszülethet, s ez esetben még októberben megkezdődhet a jegyzés. Az elsődleges forgalmazó a Concorde Értékpapír Zrt. lehet, mellette jó eséllyel az Erste, a Raiffeisen, az MKB és az Equilor Befektetési Zrt.-nél jegyezhetik majd a papírokat magánszemélyek.

Vélhetően már a részvénykibocsátást szem előtt tartva hatalmazta fel a DH szeptember közepi közgyűlése az igazgatóságot, hogy legkésőbb december 31-ig felemelhesse a cég tőkéjét, legfeljebb 1,5 milliárddal. A pontos összeg nyilván attól függ, hogy milyen értékben jegyzik le a részvényeiket. Az, hogy mennyi lesz egy részvény ára, a jegybanki engedély kiadását követően nyilvánosságra hozott kibocsátási tájékoztatóból derül majd ki. Arra van a legnagyobb esély, hogy az árképzés az Alteo-kibocsátáséhoz hasonló lesz, miszerint egy megadott ársávon belül a végleges árat a kibocsátó és a vezető forgalmazó a zártkörű intézményi befektető jegyzések alapján határozza meg.

A DH tavaly novemberben már megpróbálkozott a tőzsdei bevezetéssel, akkor azonban visszakozni kényszerült amiatt, hogy egy sebtében beiktatott törvény a jelzáloghitelek közvetítői díját a folyósított tőketartozás 2 százalékában maximálta a piacon addig szokásos 2,5–3,5 százalékkal szemben. Ennek ellenére az ingatlanos társaság valamennyi olyan célt megvalósított, amelyet a közel egy éve elhatározott nyilvános részvénykibocsátás elé kitűzött. Mindenekelőtt megvette – részben saját részvényekből, részben bankhitelből – a legnagyobb lengyel ingatlanközvetítő hálózatot, a Metrohouse-t, amely a vásárlás időpontjában 78 irodával és 500 értékesítővel működött. A múlt hónapban pedig megvásárolta a cseh Duna House s. r. o. társaság többségi üzletrészét, ezzel régióbeli hálózatának minden tagja a csoport tulajdonába került. Emellett a DH alapkezelőt indított, amely létrehozta Magyarország első nyilvános, nyílt végű lakóingatlan-befektetési alapját, a szakmai és lakossági befektetőknek egyaránt forgalmazott Impactot, és 680 millió forintnyi, a cégtől megvásárolt ingatlannal töltötte fel.

Mindezek bizonyítják, hogy a DH nem csupán forrásbevonás céljával szeretne megjelenni a Budapesti Értéktőzsdén – közölte a Világgazdasággal a társaság két vezérigazgatója, Doron és Guy Dymschiz. Legalább ennyire fontosnak tartják, hogy tőzsdei cégként jobb helyzetben lennének, komolyabban vennék őket üzleti partnereik és ügyfeleik, mivel átláthatóbbá válnának, és anyagi lehetőségeik is növekednének. Abban pedig a befektetők reménykedhetnek, hogy a cégnek sikerül tartania vagy legalábbis megközelítenie a 2013–2015 közötti, átlagban 31 százalékos árbevétel- és 41 százalékos nettóprofit-növekedését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.