BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megveszi a CIG az MKB biztosítókat

Kilőtt a CIG Pannónia részvénye a hírre, hogy a társaság megvásárolja a két MKB-s biztosítót.

Megvásárolják az MKB Általános Biztosító Zrt.-t és az MKB Életbiztosító Zrt.-t – erről döntött a CIG Pannónia igazgatósága. A szerződést pénteken alá is írták, a hatályba lépéshez szükség van még a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Nemzeti Bank engedélyeire is. A tőzsde honlapján közzétett tájékoztatás szerint a CIG Pannónia az MKB Életbiztosító 98,97 százalékát, illetve az MKB Általános Biztosító 98,98 százalékát veszi meg a Versicherungskammer Bayerntől (VKB). A vételárról nem tájékoztatták a befektetőket. (A részvények maradéka az MKB Bank tulajdonában van.)

A két MKB-s biztosítót 2007-ben alapították, a VKB-nak akkor 50 százalékos pakettje volt bennük, emellett 25-25 százalék volt a Bayerische Landesbank és az MKB Bank részesedése. Az akkoriban az MKB-t is tulajdonló Bayerische Landesbank részvényeit 2010-ben vette át egyenlő arányban az MKB és a VKB. 2014 őszén azonban a súlyosan veszteséges MKB Bankot eladták a bajorok a magyar államnak, ugyanannak az évnek a végén pedig az MKB a VKB-nek adta el a részvények többségét. A tulajdonosváltás nem volt teljesen váratlan, hiszen a CIG Pannónia csoportszinten elég szorosan együttműködött már korábban is az MKB-val. A Pannónia Nyugdíjpénztár június végén 10 százalékos részesedést vásárolt az MKB Bankban. A CIG Pannóniának is két biztosítója van: egy életbiztosító és egy általános. Ennek jogszabályi oka van, mert az élet- és a nem életbiztosítási ágat külön cégekben kell kezelni.

A CIG és az MKB biztosító egyesülésével közepes méretű piaci szereplő jöhet létre a hazai biztosítási piacon. Az életbiztosítási területen a CIG az erősebb, tavaly a Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 14,6 milliárd forint volt a díjbevétele, az MKB ezzel szemben alig 4 milliárd forintos díjbevételt ért el. A nem életágon érkező díjakból a CIG nem egészen 3,7 milliárd, az MKB 5,7 milliárd forintot szedett be. Összesen a két csoport 28 milliárd forintos díjbevételt ért el, ezzel a 11. helyen álltak volna tavaly.

Hogy a CIG eredményére milyen hatással lesz a tranzakció, még kérdéses. A két cégnek számos hasonló terméke van, amelyeket össze lehet fésülni. A CIG maga nyereséges, a Magyar Nemzeti Bank Aranykönyve szerint tavaly az életbiztosító adózás után csaknem 690 millió, a nem életbiztosító pedig 87 millió forintos profitot termelt. Ezzel szemben a két MKB-s biztosító 352 millió összesített veszteséget ért el adózás után. A befektetők mindenesetre bíznak a fúzió eredményességében. A CIG Pannónia kereskedését ugyanis pénteken a bejelentés előtt felfüggesztették, kora délután azonban helyre állították, és ezt követően azonnal 5 százalékos pluszba ugrott az árfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.