BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlsúlyban a pozitív meglepetések

Az amerikai vállalatok többsége eddig a várakozásokat felülmúló negyedéves számokat közölt. Itthon a jövő héttől jelentenek a blue chipek

Többségében kellemes meglepetéseket hozott eddig a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon az USA-ban. Az 500 legnagyobb amerikai céget magában foglaló S&P 500 indexben szereplő vállalatok közül 135 tette közzé eddig a július–szeptemberi számait, közülük 105 számolt be az elemzői konszenzust meghaladó egy részvényre jutó eredményről (EPS, egyszeri tételek nélkül számolva). A bevételek esetében valamivel kisebb volt a felülteljesítők aránya, de így is 60 százalékuk szerzett kellemes meglepetést.

Az elemzők tartják magukat ahhoz, hogy profitcsökkenést hozott a harmadik negyedév. Az S&P 500 indexre év/év alapon 0,3 százalékos visszaesést várnak az elemzők az EPS szintjén. Ha igazuk lesz, és zsugorodik az S&P 500 vállalatainak összesített nyeresége, akkor sorozatban ez lesz a hatodik mínuszos negyedév. Ilyen hosszú profitcsökkenési időszakra még a 2008-as válság után sem volt példa.

A kilátások azonban sokat javultak a jelentési szezon kezdete óta, amikor még az összesített profit 2 százalékos visszaesésével számoltak az elemzők a július–szeptemberi időszakra. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az amerikai cégek – leginkább a pénzügyi szektor szereplői – jellemzően felülteljesítették a várakozásokat. A nyereségcsökkenésért főként az energiaszektor a felelős: a harmadik negyedévben az S&P 500-ban jelen levő ágazati szereplők összesített nyeresége több mint 70 százalékkal zuhanhatott az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A technológiai szektor növekedésére negyedévek óta nyomást gyakorol az Apple. Az idei harmadik negyedévben az iparág nyeresége valamivel több mint 4 százalékkal emelkedhetett, de ha az Apple eredményeitől megtisztítjuk a számokat, akkor közel 11 százalékos lett volna a dinamika. (Az Apple ezen a héten tette közzé a negyedéves eredménykimutatását, amelyben közel 20 százalékos profitzuhanásról számolt be a bázisidőszakhoz képest.)

Sok, akár árfolyammozgató meglepetést tartogathat még a mostani szezon. A nagy amerikai cégek közül például hátravan még a Facebook gyorsjelentése, de Európában is beindult a jelentések közzététele. A budapesti tőzsdén forgó blue chipek közül a jövő héten sor kerül a Richter és a Mol negyedéves gyorsjelentésére, a rákövetkező héten pedig a Magyar Telekom és az OTP teszi közzé legfrissebb eredményeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.