BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkapkodták a részvényeket

A kisbefektetők több mint kétszer annyit jegyeztek a Duna House-ból, mint amennyit eredetileg felajánlottak nekik. Összesen 3,3 milliárd forintnyi ajánlat volt, végül 2,6 milliárdot szedett össze a cég

Eredményesen zárult a Duna House Holding Nyrt. részvénykibocsátása. Sokan hittek a papírban. Összesen 1190 kisbefektető vásárolt a részvényből, és gyorsan el is kapkodták a nekik felajánlott 150 ezer darabot. Ők együtt több mint 350 ezret jegyeztek a papírból. Az ingatlanokkal foglalkozó kibocsátó cég végül úgy döntött: az intézményeknek szánt keretből átcsoportosít 161 550 részvényt a kisbefektetőkhöz, így a magánszemélyek 311,5 ezer darab papírhoz juthattak hozzá.

A magánbefektetők mellett zárt körben intézményeknek is adott el részvényeket a társaság. A nagybefektetők 356,6 ezer papírt vásároltak meg 3960 forintos áron, összesen 1,4 milliárd forint értékben. Az intézmények által kialkudott ár a 3900–5250 forintos árazási sáv aljához volt közel. Ez nem meglepő, korábban lapunknak két alapkezelő is arról nyilatkozott, legfeljebb a sáv alján érheti meg jegyezni a papírból. A kisbefektetőknek a jegyzésnél a maximális árat kellett egyébként kifizetniük, de a különbözetet visszakapják. Sőt 75 ezer részvényhez kedvezményesen, 10 százalékos diszkonttal juthatnak hozzá. Ez azt jelenti, hogy egy-egy magánbefektető 68 darab részvényt 3564 forintos árfolyamon kaphat meg. A kisbefektetők tehát eredetileg körülbelül 1,84 milliárd forintért jegyeztek a papírból, de végül csupán valamivel több, 1,2 milliárd forint folyik be tőlük a Duna House-hoz.

A magán- és intézményi befektetőktől összeszedett 2,6 milliárd forintból 1,5 milliárd forintot a cég alaptőkéjének emelésére fordítanak.

Guy és Doron Dymschiz, a Duna House társ-vezérigazgatói közölték: a kitűzött célnak megfelelően a társaság részvényeinek 22 százalékát értékesítették, és megteremtették a részvények likviditásának lehetőségét is. A következő lépésként kezdeményezniük kell a Budapesti Értéktőzsdén a részvények besorolását és a kereskedés elindítását. A tőzsde döntése alapján várhatóan két héten belül elkezdődhet a kereskedés a cég papírjaival, amelyek után – a cégvezetők ígéretei szerint – rendszeresen fizetnek majd osztalékot is.

A Duna House tavaly novemberben próbálkozott először a tőzsdére lépéssel. Ám egy nappal azután, hogy elkezdődött a részvényjegyzés, törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, amely 2 százalékban maximálta a társaság egyik fő bevétel- és profitforrásának számító jelzáloghitelek közvetítéséért kifizethető jutalékot. A jegyzést ezért a befektetők védelme érdekében a társaság saját kérésére felfüggesztették. A cég azonban az elmaradt tőzsdei tőkebevonás ellenére is megvalósította az idén kitűzött terveit, beszállt a lengyel ingatlanközvetítői piacba, és egy alapkezelőt is indított.

A Duna House előtt néhány nappal zárult le egy másik cég, az Alteo részvényjegyzése is. Az alternatív energetikai cég papírjai iránt szerényebb volt az érdeklődés, a kisbefektetők a felajánlott 300 ezerből alig 107 ezer részvényt jegyeztek le, az intézmények pedig 193 ezret vásároltak meg. A végső ár az Alteónál is az árazási sáv alsó részéhez közel, 4630 forinton alakult ki. A cég összesen 1,4 milliárd forintnyi tőkét tudott bevonni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.