BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszabb futamidő, nagyobb kockázat

Ismét növekedésnek indult az újonnan felvett lakáshitelek átlagos futamideje Magyarországon. Ez alacsonyabb törlesztőrészletet, de magasabb kamatfizetési kockázatot vetít előre

Minél élénkebb a lakáshitelezés Magyarországon, jellemzően annál hosszabb átlagos futamidőre vesznek fel hitelt az emberek – nagyjából ezt az összefüggést lehet kihámozni a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból. A jelenség magyarázata valószínűleg az, hogy ilyenkor egyre több olyan család is az eladósodás mellett dönt, amelyek a rövid futamidőhöz tartozó, magasabb törlesztőrészletet már nem tudnák kigazdálkodni, ezért inkább a hosszabb futamidő mellett teszik le a voksukat.

Míg 2014 elején még csak 13,9 évre, idén március és június vége között már átlagosan 15,1 évre vettek fel lakáshitelt a háztartások, s a tendencia folytatódni látszik. Messze vagyunk azonban még a válság előtti, 20 év fölötti csúcstól. A futamidő fokozatos hosszabbodását a hitelfedezeti mutató (LTV) csökkenése kísérte az elmúlt egy évben, így a fentiek ellenére nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a nagyobb kockázatvállalás felé mozdult volna el a lakáshitelezés. Míg tavaly 60 százalék felé közelített az új lakáshitelek LTV-je, az idei második negyedévben ez csak 55 százalék körül alakult.

A futamidőre visszatérve: annak a hitel jövőbeni pénzáramlása és a teljes visszafizetett összeg szempontjából bizony nagy jelentősége van. Minél hosszabb a futamidő, annál érzékenyebb a törlesztőrészlet a kamatemelkedésre. Éppen ezért az idővel magasabb kamatra számító vagy a törlesztőrészlet emelkedésére érzékeny ügyfeleknek (közéjük tartozhat a korábbi devizahitelesek jó része is) rövidebb futamidőre érdemes hitelt felvenniük.

Vegyünk egy példát: egy 10 millió forintos hitel 10 év alatt, átlagosnak mondható 5 százalékos kamat mellett 106 ezer forintos havi törlesztőrészlettel fizethető vissza. Ha viszont a kamat 6 százalékra emelkedik, a törlesztőrészlet 5 százalékkal 111 ezer forint környékére nő. Ugyanezt a hitelt 20 évre felvéve az említett kamatemelés 66 ezer forinttal 72 ezerre, vagyis közel 9 százalékkal növeli a törlesztőrészletünket. A teljes visszafizetendő összeg 10 év alatt 12,7 millió, 20 év alatt viszont 15,8 millió forint. E két összeg 6 százalékos kamatot feltételezve 13,3, illetve 17,2 millió forint lenne. Hangsúlyozzuk: egy 10 millió forintos kezdeti összegű lakáshitel esetében. A hosszabb futamidő tehát nemcsak nagyobb kamattörlesztési terhet jelent a futamidő során, de kevésbé véd a kamatkörnyezet emelkedése ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.