BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állampapírt vásárol profitjából az Apple

Több százmilliárd dollárért vásároltak állampapírokat külföldön szerzett jövedelmükből az amerikai vállalatok. Amíg 35 százalék a kulcs, addig nem adózzák le a profitjukat

Irdatlan pénzösszegeket tartanak állampapírban az amerikai vállalatok, de korántsem azért, hogy olcsó hazai forrást biztosítsanak a közkiadások finanszírozásához. A külföldön megkeresett milliárdjaik egy részét hazaviszik, ám nem az adóhivatalhoz (IRS), hanem az államkincstárhoz, ahol – olyan közvetítők közbeiktatásával, mint a Pimco vagy a BlackRock – államkötvényeket vásárolnak. Az előbbi esetben 35 százalékkal leadózhatnák a megkeresett pénzt, és szabadon rendelkezhetnének vele, utóbbi esetben viszont a hazavitt összeg adómentesen befektethető.

Adókötelessé akkor válik – a hozammal együtt –, ha a kötvényt tulajdonosa eladja vagy visszaváltja. A csavar a történetben az, hogy az állampapír-vásárlásra hazautalt összeg végig megőrzi külföldi státuszát, azaz a végén a tőke visszamegy oda, ahonnan jött, és viszi magával a jövedelmet is. Nevezetesen Írországba, ha a legnagyobb játékost, a 238 milliárd dollárját külföldön parkoltató Apple-t vesszük: neki 42 milliárd dollárja fekszik amerikai állampapírokban, a cég öt év alatt duplájára növelte ezek mennyiségét, és a befektetésen eddig közel 600 millió dollárt keresett.

A tíz legnagyobb, külföldi jövedelméből kötvényt vásároló amerikai cég együttesen 113 milliárd dollárra tehető befektetése után 1,4 milliárd dollárnyi hozammal gyarapodott 2012 óta. Az eddig kedvező írországi adózási feltételek miatt odatelepült amerikai cégeknek köszönhetően mára Kína és Japán után Írország lett az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője, a Bloomberg adatai szerint 271 milliárd dollárnyi kötvényállománnyal.

Az amerikai vállalatok által külföldön „állomásoztatott” 2600 milliárd dollár hazacsábítása visszatérő téma, most ezzel Donald Trump megválasztott elnök is megpróbálkozik. A tervek szerint egyszeri tízszázalékos teherrel haza lehetne majd vinni a nyereséget, igaz, a hasonló kulccsal operáló korábbi akciók nem arattak nagy sikert, miközben az otthoniak is zokon vették a versenytorzító megkülönböztetést.

Lecsúsztunk a McDonald’sról

Országot vált a McDonald’s, miután az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Luxemburgban bejegyzett, gáláns adókedvezményeket élvező vállalkozásával kapcsolatban. Brüsszel e kedvezményeket versenytorzító engedményként értékeli, és a Financial Times információi szerint emiatt az amerikaiaknak félmilliárd eurót kell majd

a luxemburgi államkasszába utólag befizetniük, hasonlóan ahhoz, ahogy az Apple-nek 13 milliárd eurós kötelezettséget írtak elő Írországgal szemben. Az amerikai gyorsétteremlánc új nemzetközi központját az Egyesült Királyságba viszi, állítása szerint a költözéssel még költségeket is megtakarít. Ezentúl tehát oda folynak majd be a világ minden tájáról a partnerek által a franchise-jogokért és a licencekért fizetett milliárdok. A briteknél 20 százalékos a társasági adó, ám a szabadalmi jogok hasznosítói ennek a felét fizetik. A magyar kulcs a jövő évtől egységesen 9 százalékos lesz.

a luxemburgi államkasszába utólag befizetniük, hasonlóan ahhoz, ahogy az Apple-nek 13 milliárd eurós kötelezettséget írtak elő Írországgal szemben. Az amerikai gyorsétteremlánc új nemzetközi központját az Egyesült Királyságba viszi, állítása szerint a költözéssel még költségeket is megtakarít. Ezentúl tehát oda folynak majd be a világ minden tájáról a partnerek által a franchise-jogokért és a licencekért fizetett milliárdok. A briteknél 20 százalékos a társasági adó, ám a szabadalmi jogok hasznosítói ennek a felét fizetik. A magyar kulcs a jövő évtől egységesen 9 százalékos lesz. Az Apple az államkötvényeken megkeresett jövedelmet is külföldön, például Írországban parkoltatja Fotó: AFP -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.