BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kemény árfolyamválság felé tartanak a törökök

Az utóbbi hetek vesztese egyértelműen a török líra volt a feltörekvő devizapiacon, a fizetőeszköz értékét nemcsak a nemzetközi hangulat, hanem a belföldi tényezők is rombolják. Ráadásul korántsem biztos, hogy vége az esésnek, sőt az utóbbi napokban gyorsuló ütemben zuhan a líra árfolyama

Egy hónap alatt 12 százalékkal gyengült a dollárral szemben a török líra, amivel gyakorlatilag naponta dönt új történelmi csúcsot az árfolyam. Ebben szerepet játszott a dollár erősödése is, hiszen az amerikai deviza négy százalékkal erősödött az euróval szemben, ugyanakkor így is a líra az utóbbi időszak legnagyobb vesztese.

A líra elsősorban azért a legsérülékenyebb a romló hangulatban, mert jelentős a rövid lejáratú török adósságállomány, illetve hiány van a fizetési mérlegben. Mindezen tényezőket csak tetézik a belpolitikai kockázatok, hiszen a kormány tavasszal népszavazást akar tartani arról, hogy a gyakorlatban is áttérjenek az elnöki rendszerre, amivel Recep Tayyip Erdogan 2029-ig még hatalmon maradhatna.

Mindezekre a kihívásokra a török jegybank november végén egy 25 bázispontos kamatemeléssel próbált reagálni, ez azonban nem érte el a célját. A befektetők ugyanis ettől csak vérszemet kaptak, s most próbálják tesztelni a jegybank tűrőképességét. A helyzeten csak rontanak a török kormányzati nyilatkozatok, pénteken például maga Erdogan elnök hangsúlyozta azt, hogy alacsonyabb kamatra lenne szükség, emellett arra kérte a törököket, hogy dollárjaikat váltsák át lírára. Az elnök hozzátette, hogy a pénzügyi piacok „szabotálják az országot, de ennek a játéknak véget fognak vetni”. Ez utóbbi mondat burkolt utalás arra, hogy akár tőkekorlátozásokat is bevezethetnek a következő napokban, ha folytatódik a líra zuhanása, ezzel pedig egy komolyabb árfolyamválsághoz juthat el Törökország. A Commerzbank hétfői elemzése szerint eredménytelen lesz Erdogan „könyörgése”, a líra gyengülése folytatódni fog, hiszen a piac nem veszi komolyan a szavait.

A szakemberek szerint csak a tőkekorlátozások bevezetésével lehetne megfékezni a gyengülést, ez azonban kockázatos lépés, mivel Törökország rá van szorulva a külföldi befektetésekre. Ha azonban ezek a befektetők nem jutnak hozzá a pénzükhöz, akkor fizetésimérleg-válságba kerülhet az ország. Vagyis a török kormánynak nagyon gyorsan „ki kellene békülnie” a piacokkal, különben az ország hamar kifogyhat a devizából, és előbb-utóbb az importhoz szükséges összeget sem tudja majd előteremteni. Azonban a líra addig is tovább fog gyengülni kisebb átmeneti korrekciókkal – vélik a német bank elemzői.

Hétfőn a török pénzügyminiszter is igyekezett nyugtatni a piacokat azzal, hogy szerinte a cégek devizahitelei jellemzően öt évnél hosszabb lejáratúak. Naci Agbal szerint a gyenge líra nyomás alá helyezi ugyan a cégeket, viszont ezzel párhuzamosan az exportbevételeik emelkednek, ami természetes módon kiegyensúlyozza a hatást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.