BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy esés jöhet a milánói tőzsdén

Vasárnap népszavazást tartanak Olaszországban. Első ránézésre „csak” az a tét, hogy stabilabbá válik-e az olasz belpolitika. Kicsit távolabbra tekintve azonban sokkal nagyobb a tétje a döntésnek

Az alkotmánymódosításról szóló olasz referendum legrosszabb forgatókönyvében az a lehetőség is benne van, hogy középtávon egy olyan politikai erő kerülhet hatalomra – a protestmozgalomként indult Öt Csillag –, amely ellenzi az eurót, programjának része, hogy népszavazást rendezzen a közös pénz megtartásáról.

A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a Matteo Renzi kormányfő által támogatott alkotmánymódosítást ellenzők vannak többségben; ha a nemek győznek, akkor Renzi ígérete szerint lemond, ami újabb bizonytalanságot hoz a tőkepiacokon, nemcsak Olaszországban, hanem Európa- és világszerte is. Nem lehet mondani, hogy a befektetők nem árazták volna be a kockázatokat: az olasz tőzsde idén már 21 százalékot esett, amivel az egyik legrosszabbul teljesítő európai részvénypiac. A zuhanás mögött azonban főleg az olasz bankok állnak, amelyek nem a belpolitikai bizonytalanság, hanem a gyenge tőkehelyzetük miatt szenvednek elsősorban. A Banco Popolare 85, az UBI Banca 65, az Uni-Credit 60 százalékot esett az idén, de nem kíméltek a befektetők más szektorokat sem. A Telecom Italia 40, a Poste Italiane 19, a FIAT pedig 15 százalékkal került lejjebb év eleje óta. A bizalomvesztés nem csak a részvénypiacokon tükröződik, a 10 éves olasz állampapírok hozama 2 százalék fölé emelkedett, a 10 éves német állampapírok hozamához képest a különbség 172 bázispont, míg év elején még csak 97 bázispont volt.

Az olasz részvénypiac szempontjából a legjobb forgatókönyv az lenne, ha a referendumon az igenek nyernének, Renzi hivatalban maradna, és gazdasági reformokat hajtana végre. Ez a kimenetel az olasz bankoknak lenne a legkedvezőbb, így arra számítunk, hogy a bankrészvények árfolyama emelkedhetne a legnagyobb mértékben, de más szektorok is profitálnának a várható gazdaságfejlesztésből, így a gép-, az autó- és az autóalkatrész-gyártók részvényei is a nyertesek közé tartoznának.Ha elbukik a reformkezdeményezés, az további bizonytalanságot hoz, ezért vélhetően tovább esnek az olasz részvények. Ráadásul itt többfelé ágaznak a forgatókönyvek, mert bár elképzelhető, hogy Renzi újra felhatalmazást kap kormányalakításra, és sikerre próbálja vinni gazdasági reformjait, valószínűbb, hogy új választást tartanak, amelyen akár az Öt Csillag is megszerezheti a győzelmet. Ez esetben pedig nemcsak az olasz, hanem más európai részvénypiacok is lefelé vehetik az irányt, az olasz bankrészvények árfolyama tovább zuhanhat, az euró pedig gyengülhet a dollárral szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.