BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kell a hazai részvény

A tőzsdén sokat nyertek a háztartások, mégis szabadulnak a részvényektől, főleg a bankpapíroktól. Az állampapírt kivéve a többi értékpapír sem kell senkinek. Oda viszont dől a pénz

Hiába van csúcson a tőzsde, hiába lehetett az idén a hazai nagypapírokon akár 30 százaléknál is többet keresni, a háztartásoknak nem kellettek a részvények. Egész évben körülbelül 320 milliárd forintnyi hazai részvény volt a kisbefektetőknél, akik folyamatosan szálltak ki a papírokból. Októberben csaknem 20 milliárd forintnyi részvényt adtak el a kisbefektetők, az év első tíz hónapjában pedig több mint 60 milliárd forintnyitól szabadultak meg a jegybank adatai szerint. Akinek volt részvénye, jól járt egyébként, hiszen tíz hónap alatt több mint 65 milliárd forintot nyertek a kisbefektetők a tőzsdén. Hiába száguldott az OTP – az idén mostanáig már 34 százalékot emelkedett az árfolyama –, január és október vége között a kisbefektetők a bankpapírjaik több mint negyedét eldobálták, és emellett a nem pénzügyi szektorban lévő részvényeik hetedét is eladták.

A részvények helyett a biztonságos állampapír maradt a háztartások kedvence. A náluk lévő állomány október végére már megközelítette a 4 ezermilliárd forintot annak köszönhetően, hogy az idén csaknem 800 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás áramlott az állampapírpiacra. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint pedig novemberben sem tört meg a trend, hiszen újabb 93,6 milliárd forintnyi lakossági állampapír fogyott. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az ÁKK adatai egyébként nem egyeznek meg teljes mértékben. Az MNB ugyanis a háztartásoknál lévő állampapírok mennyiségét vezeti, az ÁKK pedig az úgynevezett lakossági állampapír-sorozatokban lévő volument tartja nyilván. Lakossági állampapírt azonban nemcsak a hazai magánszemélyek, de külföldi személyek, sőt egyes cégek és nonprofit szervezetek is vásárolhatnak. Ez alapján lakossági állampapírban 5031 milliárd forint volt november végén, ez nagyjából ezermilliárd forinttal több, mint a háztartásoknál lévő mennyiség.

A háztartások kedvencei egyébként a fix kamatozású, rövid lejáratú kincstárjegyek. Az egyéves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy és a Féléves Kincstárjegy fogy a legjobban, november végére az előbbi állománya már 2540 milliárd, az utóbbié 429 milliárd forint volt az ÁKK szerint. Az MNB adatai is hasonló trendet vázolnak fel. A nem egészen 4 ezermilliárdos háztartási állományból 2632 egy éven belül lejáró forintállampapír. A hosszabb, változó kamatozású állampapírok közül az inflációt követő Prémium Magyar Államkötvény a kapósabb, ami nem meglepő, hiszen a szakértők arra számítanak, jövőre emelkednek majd az árak.

A többi értékpapírra nincs kereslet a kisbefektetők körében. A válság sötét hónapjaiban oly népszerű banki kötvények folyamatosan járnak le, újakat helyettük a bankok nem bocsátanak már ki, így ezek állománya a háztartásoknál már csupán 162 milliárd forint. Egyéb szektorok kötvényeiből alig 26 milliárd forint van a kisbefektetőknél, a kereslet ezekre a Quaestor-botrány óta nyilván elenyésző. A befektetési alapok is folyamatosan veszítik a tőkét, október végére 5690 milliárd forintra csökkent az állományuk, ebből 3773 milliárd volt a kisbefektetőknél, akik az idén 114 milliárd forintot vontak ki ebből az eszközosztályból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.